Festivalul de film de la Toronto își reduce programul cu circa 100 de filme și scurtmetraje

Festivalul internațional de film de la Toronto (TIFF) va reduce cu circa o sută de filme sau scurtmetraje programul ediției sale din luna septembrie, au anunțat joi organizatorii, citați de AFP.

Cel mai important festival de cinema din America de Nord a fost criticat în trecut pentru numărul prea mare de proiecții și de categorii, veritabilă bătaie de cap pentru profesioniștii din domeniu și participanții la festival.

Cumpărătorii și vânzătorii de film se plâng de calitatea programării și de dificultatea de a alege ofertele cele mai bune.

Succesul festivalului de patru decenii „ne pune în fața provocării de a crea un echilibru furnizând o alegere generală de filme pentru peste 400.000 de participanți la festival”, a declarat la rândul său directorul artistic Cameron Bailey într-un comunicat.

Festivalul, care este adesea o trambulină pentru Oscaruri, a prezentat în cadrul ultimei sale ediții din septembrie 2016 circa 400 de lung și scurtmetraje din 83 de țări.

Pentru ediția sa din 2017, care se va desfășura între 7 și 17 septembrie, TIFF va renunța la două dintre cele 16 categorii de până acum și va reduce cu 20% numărul proiecțiilor de filme.

Câștigătoare ale premiului publicului la festivalul din Toronto în ultimii ani, filme precum „12 Years a Slave”, „The King’s Speech”, „Slumdog Millionaire” sau „Spotlight” au fost șase luni mai târziu laureate ale premiului Oscar.

În septembrie anul trecut, premiul publicului a fost câștigat de filmul lui Damien Chazelle, „La La Land”, cu Emma Stone și Ryan Gosling, care este nominalizat la 14 categorii la gala Oscarurilor de duminică.

Festivalul de la Toronto vrea să se concentreze mai mult asupra „unei monitorizări curajoase și exigente” a lumii filmului, în condițiile în care se confruntă cu concurența festivalului Mostra, de la Veneția, și a celui american de la Telluride, care se desfășoară în aceeași perioadă.