CCR ȘI CE NU CERE

 

”Kovesi trebuie să plece!”  Acesta este strigătul lui Traian Băsescu, cel care a inventat-o pe Laura Codruța Kovesi în fruntea DNA, mai ales.

De această dată, șefa DNA a greșit față de Constituţie, obligând CCR să dea un verdict nimicitor pentru cariera ei de magistrat, atâta timp cât încă se mai spune că procurorul este asimilat magistratului, fără ca acesta să mai fie recunoscut ca parte a Puterii Judecătorești. Se strânge lațul în jurul gâtului Doamnei care a impresionat Europa și America, cu lupta ei, cu pieptul înainte, dusă împotriva unei corupții din ce în ce mai ciudate, atâta timp cât ea este descoperită sau inventată doar în zona adversarilor politici, a politicienilor ”neprietenoși” cu sistemul scos între timp de după perdele.

Procurorii DNA, în cazul cercetării modului în care a fost emisă Ordonanța de Urgență nr.13, au făcut un abuz în serviciu!

Iată ce a spus CCR, prin glasul președintelui Valer Dorneanu, astfel încât să nu mai existe  deformări și interpretări pe lângă subiect: „Practic, DNA s-a apucat să verifice în ce măsură au fost îndeplinite condițiile de aprobare a unei ordonanțe de urgență, în ce măsură s-a întrunit condiția extraordinară, în ce măsură acea stare nu putea fi rezolvată altminteri, dacă s-a motivat sau nu urgența. A mai verificat dacă s-au primit toate avizele, de la Consiliul Legislativ, de la CSM, lucruri care exced autorității DNA. Aceste verificări se fac de către Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate. Pe de altă parte, aceste lucruri s-au făcut în timpul desfășurării procesului legislativ. Ordonanța era trimisă Parlamentului, care putea să o aprobe, să o modifice, să o nu o aprobe și lucrurile acestea se întâmplau în acest interval. Prin aceasta, considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului și s-au perturbat și relațiile care trebuie să existe între cele trei autorități — judecătorească, executivă și legislativă”.

Inițiatorul acestui demers de sesizare a Curții Constituționale a României, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, ”consideră că, procedând la anchetarea oportunităţii, circumstanţelor şi împrejurărilor elaborării proiectului de act normativ, reprezentanţii Ministerului Public au uzurpat unele dintre competenţele Guvernului, prin Ministerul de Justiţie, fapt care a condus la apariţia prezentului conflict juridic de natură constituţională, în sensul deciziilor CCR”. Peste toate aceste fapte făcute în disprețul legii de Laura Codruța Kovesi, încep să mai apară în public mult negatele protocoale de colaborare între SRI și DNA, de această dată fiind vorba de un protocol semnat în 2011 și care se ocupă, în câmpul tactic al scenei politice, de toți cei care au probleme cu justiția și mai doresc să iasă la judecata poporului.

Suntem din ce în ce mai dezorientați. Nu mai știm încotro să mergem, nu mai știm încotro să privim, pe cine să credem, pe cine să urâm sau pe cine să iubim. Suntem lăsați pradă ambiguităților, fără a mai avea voie să gândim sau să ne trezim. Suntem parcă hipnotizați de un munte în rochie lungă, cât o cortină de la scena din iarmaroc, în spatele căreia sunt și înghițitori de săbii și femeia cu barbă și roata morții sau șarpele secat de venin, dar care poate să înghită întreg un bou cu tot cu vaca de lângă el. Lângă toate aceste nemaiauzite și nemaiîntâlnite minuni sau aiureli existăm noi, pierduți în spațiu, cu mari șanse de a ne înălța dincolo de această lume, atâta timp cât nimic nu ne mai poate reține aici, nici măcar accelerația gravitațională.

Aruncarea pisicii moarte din curtea DNA, peste gard, în curtea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, seamănă ca două picături de apă cu mișcarea nocturnă a Ordonanței de Urgență nr.13.

Laura Codruța Kovesi este pândită deja pe la toate colțurile să-și dea demisia, să ne lase în pace, fără ca lupta reală împotriva corupţiei să fie afectată cumva, cu atât mai mult cu cât o astfel de atitudine așteptată ar salva de fapt instituția în sine (DNA). CCR și ce nu cere PSD, pe motiv că nu au așa ceva în program, cererea ministrului Justiției, către Klaus Iohannis privind demiterea Laurei Codruța Kovesi, dacă aceasta nu va reuși să-și facă singură un fel de harachiri, la nivelul conștiinței de sine.

ADI CRISTI