Academia Barenboim-Said a inaugurat la Berlin sala Pierre Boulez

 

Academia Barenboim-Said, care pregătește muzicieni din Orientul Mijlociu la Berlin, a inaugurat sâmbătă sala Pierre Boulez, o incintă „intimă”, în formă de elipsă, proiectată de arhitectul Frank Gehry pentru ansambluri de dimensiuni restrânse, informează AFP.

Sala „va găzdui muzică contemporană”, muzică de cameră, „muzică arabă și iraniană”, dar și seri de jazz, a promis faimosul dirijor israeliano-argentinian Daniel Barenboim.

Sâmbătă, cu ocazia inaugurării, sub bagheta maestrului, în sală s-au făcut auzite la ora locală 18.00 primele note din „Initiale”, o fanfară de Pierre Boulez pentru instrumente de suflat.

Muzicienii din noul Ansamblu Boulez au continuat apoi cu „le Pâtre sur le rocher”, un lied de Franz Schubert, lucrări de Mozart, Alban Berg și Jörg Widmann, urmate de „Incises”, o lucrare pentru pian solo, semnată de Boulez.

Proiectată de legendarul arhitect american Frank Gehry, noua incintă, complet modulară, poate găzdui până la 682 de spectatori, toți amplasați la 14 metri de dirijor.

Sala a fost construită în inima orașului Berlin, în fosta clădire unde Staatsoper își depozita decorurile, beneficiind de o acustică semnată de Yasuhisa Toyota, care s-a ocupat, de asemenea, de acustica de la Elbphilharmonie Hamburg.

Prin Academia Barenboim-Said, care pregătește, începând cu luna octombrie a anului trecut, circa 90 de tineri muzicieni din Maghreb și Orientul Apropiat, Daniel Barenboim continuă experiența inițiată în 1999 cu West-Eastern Divan Orchestra, un ansamblu care reunește muzicieni israelieni și palestinieni.

Academia este rezultatul unei investiții de 33,7 de milioane de euro, dintre care două treimi au fost oferite de Ministerul german al Culturii, iar restul din fonduri private.