Peste 1.400 de pompieri sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților în contextul atenționării hidrologice de Cod Galben

Peste 1.400 de pompieri sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților afectate de fenomenele meteorologice anunțate a fi periculoase, în contextul atenționării hidrologice de Cod Galben în nouă județe din țară, informează un comunicat de presă al IGSU.

Echipele de intervenție vor avea la dispoziție 360 de mijloace tehnice.

Vineri, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis pentru perioada 18 martie, ora 16,00 — 20 martie, ora 12,00 o atenționare Cod Galben, fiind preconizate scurgeri importante pe versanți, viituri rapide și creșteri de debite pe unele râuri din județele Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare și Timiș.

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică pentru această perioadă, care prognozează ploi în toată țară, ninsori în zonele de munte și intensificări ale vântului, mai ales în zona de sud.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate monitorizarea zonelor de competență și adoptarea măsurilor pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență ce pot apărea.

Totodată, au fost verificate și pregătite mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci, precum și autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei.

Echipe mixte formate din pompieri și reprezentanți ai autorităților locale vor executa misiuni de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe starea lucrărilor de apărare, evoluția debitelor și a nivelurilor cursurilor de apă.

Dacă situația din teren o va impune, la nivelul inspectoratele pentru situații de urgență se vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

IGSU recomandă cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, precum și parcarea autoturismelor în zone ferite, pentru limitarea posibilele pagube generate de vântul puternic.

Evoluția fenomenelor meteorologice periculoase va fi permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.