Economiștii spun că proiectele lui Trump nu justifică creșterile record de pe bursă

Promisiunile președintelui Donald Trump în materie de politică economică nu justifică creșterile record înregistrate de bursele de pe Wall Street de la alegerea sa, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat de National Association for Business Economics (NABE), o asociație americană specializată în economie.

Pe de altă parte, acest sondaj publicat luni arată că economiștii sunt, în general, mai optimiști decât erau în luna decembrie, când vine vorba de perspectivele pentru piața muncii și creștere economică.

Economiștii intervievați „se așteaptă la prețuri mai mari la petrol, precum și la creșterea dobânzilor și salariilor în 2017”, a subliniat președintele NABE, Sean Mackintosh. Potrivit acestuia, analiștii se așteaptă ca ritmul de creștere a economiei americane să atingă 2,3% în acest an, urmând ca anul viitor să accelereze la 2,5%.

Bursele americane au doborât record după record de la alegerea lui Donald Trump în noiembrie și preluarea mandatului în ianuarie. Investitorii salută în special promisiunile lui Trump cu privire la reforma fiscală și dereglementarea precum și voința sa de a lansa un mare program de investiții în infrastructură. De la victoria lui Trump, indicele bursier DJIA a crescut cu 13%, iar indicele S&P 500 s-a apreciat cu aproximativ 10%.

Potrivit sondajului NABE, aproape 70% din economiștii intervievați apreciază că piețele se bazează prea mult pe aceste promisiuni, în timp ce 26% au o opinie contrară. Pe de altă parte, 9 din 10 economiști intervievați cred că șansele unei recesiuni în acest an sunt mai mici de 25%.

Vineri, secretarul american al Trezoreriei, Steve Mnuchin, a anunțat că administrația Trump vizează o creștere de 3% până la 3,5%, față de 1,5% până la 2% în prezent. De asemenea, Steve Mnuchin a estimat că, pe termen mediu, piața bursieră ar putea înregistra o creștere semnificativă.