Elisabeta Bostan, la Gala filmului românesc pentru copii, cu povești despre filmări la Polul Nord

Regizoarea Elisabeta Bostan, invitat de onoare al Galei filmului românesc pentru copii, le-a povestit, luni, celor mici că a trebuit să meargă la Polul Nord, la minus 42 de grade, pentru pelicula „Saltimbancii”, care a deschis evenimentul, și cum au decurs, ”cu riscul vieții”, filmările cu un urs mic.

„Pentru acest film am fost la Polul Nord și am filmat acolo la minus 42 de grade. Vă pot povesti cum e la Polul Nord. Și despre ursul mic…. Care a fost adus cu un avion special ca să filmeze. Dacă o să vă placă ce a făcut, să știți că mi se datorează în mare parte mie, pentru că l-am dresat. Cu riscul vieții. Nu puteam să împing actorii înainte. A trebuit să fac mai întâi eu ceea ce trebuiau să facă ei și să fie clar că ei pot intra și pot să facă filmul”, le-a spus Bostan la deschiderea galei, care a avut loc la Cinema Europa din Capitală.

„Dacă sunt și doi copii în sală, merită să fii cu ei ca să vadă filmul”, a adăugat regizoarea și i-a îndemnat pe cei mici să iubească pe oamenii care sprijină cultura.

La festivitatea de deschidere, alături de amfitrionul evenimentului Octavian Ursulescu, au luat parte: vicepreședintele ANPC, Liliana Mincă, președintele Asociației Europene pentru Promovarea Filmului (AEPF), Elena Boholț, directorul galei, Gabriel Bogolț, copii de la Școala „Sfântul Andrei” din Capitală.

„E o primă ediție pe care ne-o dorim să fie de interes special în primul rând pentru copii. Pentru că lor li se adresează. Sunt invitați copii de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII—a. Și ne dorim să satisfacem toate preferințele. Aducem în fața lor cele mai cunoscute filme românești, creații ale doamnei Elisabeta Bostan, Ion Popescu-Gopo, Mirea Drăgan, Gheorghe Naghi”, a declarat, pentru AGERPRES, Elena Boholț.

Pe parcursul celor patru zile vor putea fi vizionate gratuit filmele „Veronica”, „Neamul Șoimăreștilor”, „Veronica se întoarce”, „De-aș fi Harap Alb”, „Amintiri din copilărie”, „Ștefan cel Mare — Vaslui 1475”, „Maria Mirabela”, „Zâmbet de soare”, „Dumbrava minunată”, „Un saltimbanc la Polul Nord”, „Aventurile lui Babușcă”, „Rămășagul”.

Organizatorii Galei filmului românesc pentru copii, care va avea loc în perioada 27 — 30 martie, nu percep nicio taxă pentru participare, accesul fiind permis doar în baza programării prealabile a unităților de învățământ.

Gala filmului românesc pentru copii este organizată de Asociația Europeană pentru Promovarea Filmului (AEPF) în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin PROEDUS. Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Arhivei Naționale de Filme, al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, al RADEF RomâniaFilm și al DACIN SARA.