Bianca Gavriliță (PSD): Proiectul de lege privind vaccinarea ar rezolva problema epidemiilor și a stocurilor de medicamente

 

Proiectul de lege privind vaccinarea are ca scop rezolvarea a două aspecte majore descoperite în realitatea românească – refuzul unor părinți de a-și vaccina copiii și deficiențele privind stocurile, a declarat, joi, deputatul PSD de Timiș, Bianca Gavriliță, membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie.

Parlamentarul, care reprezintă un județ aflat în topul cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă și care este și doctor, a precizat, într-o conferință de presă, că refuzul de a efectua vaccinarea poate duce la repetarea unor epidemii, eradicate tocmai datorită acestei soluții medicale.

”Realitatea din teren indică două mari probleme: refuzul părinților de a vaccina copii și cea de-a doua este lipsa vaccinului în foarte multe cazuri. Această lege își propune să rezolve ambele situații. Vor fi dezbateri, prin ea se va încerca să se ‘oblige’ părinții să-și vaccineze copiii. Părinții pot semna o adeverință că refuză să-și vaccineze copiii, dar apare o problemă în momentul intrării în colectivitate a copiilor, așa cum este în multe țări din Occident, unde dacă nu este vaccinat copilul, nu este primit în colectivitate”, a explicat Gavriliță.

Aceasta a dat ca exemplu epidemia de rujeolă cu care se confruntă, în ultimele luni, România și care a determinat multe îmbolnăviri și victime.

Bianca Gavriliță a subliniat că, în contextul în care există cazuri precum cel al Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova, care a intrat recent în carantină din cauza numărului de îmbolnăviri cu rujeolă, discutarea unei propuneri de lege referitoare la vaccinare este cu atât mai necesară.

Cea de-a doua problemă la care a făcut referire deputatul — stocurile de vaccin, ar urma să fie reglementată, de asemenea, prin această lege, care ar prevede că Ministerul Sănătății ”se obligă să aibă stocuri pentru cel puțin doi ani pentru fiecare vaccin”.

Deputatul social-democrat a precizat că legea vaccinului este inspirată din legislația Uniunii Europene, unde rata vaccinării este de peste 90%, în timp ce în România este de circa 80% la prima vaccinare și de 50% la cea de-a doua vaccinare. Legea a fost postată spre dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății.

Conform ultimelor date raportate de Centrul Național de Supraveghere și Control a bolilor transmisibile, din luna septembrie au fost raportate peste 4.000 de cazuri de rujeolă. De asemenea, consilierul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat recent că numărul persoanelor care au murit din cauza rujeolei a ajuns la 21.

Trei sferturi din totalul de îmbolnăviri au apărut la copii sub 10 ani, cu un vârf la grupa de vârstă 1-4 ani. Până în prezent, cazurile de rujeolă au apărut în 37 de județe, iar cele mai multe îmbolnăviri au apărut în Caraș Severin, Timiș și Arad.