Trei autori români, distinși cu premiul „Gligor Popi” pentru istorie

Trimisul special al AGERPRES, Florian Copcea, transmite: Casa Românească din Uzdin, Serbia, a fost, vineri, gazda manifestării de decernare a „Premiului Gligor Popi” de către un juriu condus de scriitorul Vasile Barbu.

„Este pentru al noulea an când ne arătăm recunoștința în acest mod față de niște personalități marcante ale culturii românești. La ediția din acest an premiul a fost atribuit istoricului Nicolae Danciu Petniceanu, memoralistului Victor Rusu, ambii din România, și publicistului Ioța Bulic, din Serbia”, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Barbu.

Potrivit acestuia, cei trei premianți „sunt oameni de condei consacrați, cu state vechi în descifrarea și interpretarea unor date și evenimente din istoria neamului românesc, lucrările lor fiind bine cotate în mediul academic românesc și sârbesc”.

„Am instituit acest premiu în memoria marelui istoric al minorității naționale românești din Serbia — prof. Gligor Popi (17 septembrie 1919-31 ianuarie 2008). El a fost profesor la diferite școli din Vîrșeț și a lăsat în urmă, pentru posteritate, lucrări capitale pentru cultura românească, între acestea situându-se: Românii din Banatul Sârbesc în perioada dintre cele două războaie mondiale sau Relațiile iugoslavo-române 1918-1941”, a explicat Barbu.

El a mai arătat că „decernarea Premiului Gligor Popi celor trei oameni de cultură, în prezența a peste 150 de iubitori de istorie, reprezintă recunoștința celor de azi pentru contribuția lor adusă pentru conservarea valorilor cultural-spirituale, pentru cinstirea memoriei celor care au trudit ca neamul românesc să nu-și piardă originea”.