Florin Iordache: Parlamentul nu poate face anchetă penală

 

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat marți că anchetele pe care le fac comisiile parlamentare sunt total diferite de cele ale Parchetului, iar Parlamentul nu poate face anchetă penală.

„Ancheta parlamentară e anchetă parlamentară, din care vrem să aflăm chestiuni care vizează activitatea parlamentară, activitatea legislativă. Activitatea penală sau activitatea pe care o desfășoară Parchetul este altă anchetă. Sunt două acțiuni total diferite”, a spus Iordache, unul dintre inițiatorii celor două modificări cu privire la constituirea comisiilor de anchetă.

El a adăugat că, în cazul în care din ancheta parlamentară reies fapte de natură penală, acestea sunt de competența Parchetului.

„Nu poate în niciun fel Parlamentul face anchetă penală”, a arătat Iordache.

Întrebat dacă persoanele invitate la comisiile de anchetă pentru audieri vor fi obligate să vină, deputatul PSD a spus: „Păi da. Nu e normal? Persoanele care consideră comisia respectivă că pot aduce informații concludente pentru aflarea adevărului, fără îndoială sunt invitate”.

Secretarul Camerei Deputaților Ioana Bran a declarat marți că la Birourile permanente reunite au fost depuse două propuneri cu privire la comisiile de anchetă, una dintre ele referindu-se la posibilitatea Parlamentului de a înființa o comisie de anchetă chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel.

„În cadrul ședinței Birourilor permanente reunite de astăzi (marți — n.r.) ale celor două Camere a fost și o notă cu privire la inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului. Această notă cu inițiativele legislative este transmisă către Comisia de statut. Este vorba de două propuneri legislative privind completarea articolului 9 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și un proiect de hotărâre privind modificarea și completarea articolului 9 al Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului. Aceste două propuneri sunt înaintate Comisiei pentru statut, până vineri există termen pentru depunerea amendamentelor, după care se va întocmi un raport și va ajunge în plenul comun. Mai exact, prima propunere prevede modificarea unui articol din Regulamentul celor două Camere privind comisiile de anchetă, și anume inițiatorii propun ca să fie posibilă o comisie de anchetă chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel”, a explicat Ioana Bran, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite.

Potrivit acesteia, cealaltă propunere prevede că persoanele care sunt chemate la audieri sunt obligate să vină la aceste comisii de anchetă.

Potrivit ordinii de zi a ședinței, cea de-a doua propunere are ca obiect de reglementare „instituirea unor reguli clare de procedură referitoare la citarea și invitarea persoanelor în fața comisiei de anchetă, care să cuprindă și măsurile ce pot fi propuse în situația în care aceste persoane refuză nemotivat să se prezinte în fața comisiei”.