Procurorii au cerut suspendarea din funcţie a ministrului Iurie Chirinciuc

Procurorii au expediat astăzi Guvernului un demers prin care au cerut suspendarea din funcţie a ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, informează MOLDPRES.

La finele săptămînii trecute, oficialul a fost reţinut pentru 30 de zile, fiind bănuit de corupere pasivă, extragere ilegală de minerale şi abuz de serviciu în vederea construcţiei unui drum. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, directorul general-interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor şi şefii a două companii de construcţii au fost reținuți la 27 aprilie de ofițerii Centrului Național Anticorupție /CNA/ și procurorii anticorupție, fiind bănuiţi de organizarea unei scheme infracţionale pentru a dobîndi mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.

Tot azi, CNA a anunţat că a efectuat 12 percheziţii într-un dosar de corupere pasivă cu implicarea unor brokeri vamali, angajaţi ai Postului vamal intern nr. 3 din cadrul Biroului vamal Chişinău.

Solicitat de MOLDPRES, purtătorul de cuvînt al CNA, Angela Starinschi, a menţionat că percheziţii au loc şi la această oră. Mai mulţi brokeri şi agenţi economici sînt suspectaţi că ar fi implicaţi într-o schemă de percepere sistematică de la reprezentanţii agenţilor economici, ce vămuiesc marfa plasată în regim de import, a unei taxe de protecţie pentru urgentarea procedurilor vamale, neefectuarea verificării fizice a mărfurilor importate sau pentru atribuirea unor poziţii tarifare eronate la clasificarea mărfurilor declarate, favorabile importatorilor.