Geoană: În România este consens pentru continuarea Parteneriatului strategic cu SUA

 

Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a punctat joi, în cadrul unui summit privind buna guvernanță organizat la București, că în România există un consens național în ceea ce privește continuarea Parteneriatului strategic cu SUA.

„America versus Europa. Este nevoie de consens național atunci când este vorba despre poziția Europei față de SUA. De fapt, România are un consens național. Toată lumea, președintele, prim-ministrul, Parlamentul au o voce unică că România vrea să continue să fie partener strategic al SUA. Am avut o presiune uriașă pentru a obține acest consens. Buna guvernanță este folosită în România pentru asta și a fost folosită pentru asta. Să nu uităm, în România există și diferențe de opinie. Pentru că, vedeți, există diferite opinii până să se ajungă la o voce unică. După care am avut problema și cu Schengen-ul. Chiar și OECD, participarea noastră la OECD. Cu Schengen ni s-a spus că noi nu suntem gata, deși noi eram pregătiți. Noi vrem să ni se dea șansa să scăpăm de poziția de țară de la periferia UE, dar Schengen-ul, dar relația noastră cu OECD, dar zona euro, adoptarea euro care este o problemă”, a declarat Geoană, la Summitul Bunei Guvernări organizat de Strategikon.

Potrivit fostului președinte al Senatului, România trebuie să minimizeze o serie de riscuri având în vedere vecinii săi.

„Deci, strategic, România trebuie să minimizeze o serie de riscuri luând în considerare vecinii noștri… Noi nu trebuie să ne schimbăm viziunea strategică luând în considerare vecinii noștri. Deși vecinii noștri pot avea o viziune care să ducă la război, noi nu, România nu, România știe că are responsabilități și simte presiunea vecinilor. Noi dorim să ne dezvoltăm în pace, să ne dezvoltăm relațiile comerciale, dar pentru aceasta România trebuie să aibă un anumit nivel de sofisticare în această parte a lumii pentru a face față concurenței și a avea creștere economică într-un mediu stabil”, a afirmat Mircea Geoană.

El a adăugat că leadershipul este foarte important în guvernanță, întrucât reprezintă cauza a tot ce se întâmplă în lumea democrată.

„În România aplicăm în sectorul public principiile de bună guvernanță, putem cheltui 2% din PIB pentru apărare sau pentru intelligence sau pentru astfel de lucruri, problema rămâne, este problema guvernanței, a celor mai bune practici în guvernanță”, a spus președintele Institutului Aspen România.