Kelemen Hunor: Să faci cu trenul mai mult în 2017 decât acum 50 de ani este rușinos

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că ar trebui depășită faza luptelor politice interne pentru a se putea dezvolta o strategie națională, un proiect de țară care să-i determine pe cetățenii români, indiferent de etnie sau religie, să-și construiască viitorul pe pământul lor natal.

În opinia liderului UDMR este inacceptabil că în cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire nu s-a reușit și unirea provinciilor istorice prin autostrăzi, iar viteza trenurilor este mai mică decât cea din urmă cu cinci decenii.

„Investițiile care nu au fost făcute, dacă îmi permiteți o remarcă un pic malițioasă, nu am reușit să facem în o sută de ani, cel puțin când ne apropiem de centenar ar trebui să intrăm pe o altă logică de gândire. Deci, în 100 de ani să nu reușești să legi provinciile istorice cu autostrăzi, să faci mai mult în 2017, cu trenul, decât acum 50 de ani, dacă vrei să mergi de la Cluj la București sau de la Cluj la Brașov sau de la Oradea la Constanța, este ceva inacceptabil, este ceva rușinos și de aceea eu cred că un efort comun ar trebui să facem, ar trebui o strategie națională, un proiect de țară care ne lipsește, ca să aibă fiecare cetățean, indiferent de religie, de limbă, de etnie, să poată să proiecteze și să construiască viitorul pe pământ natal”, a declarat pentru presă Kelemen Hunor, vineri, la finalul unei întâlniri a tinerilor acestei formațiuni politice, ce avut loc la Crasna, în preambulul Congresului UDMR de sâmbătă, de la Zalău.

Kelemen Hunor a precizat și că, în cadrul congresului, vor fi adoptate o serie de documente strategice care se referă tocmai la aceste aspecte menționate și care ar trebui corectate.

Președintele UDMR a spus că, din punctul său de vedere, este o problemă faptul că România nu se face auzită pe plan european și mondial. Kelemen s-a referit, în declarația sa, și la nevoia separării reale a puterilor în stat și a afirmat că, într-un termen destul de scurt, ar trebui restabilit acel echilibrul pierdut în anii trecuți.

„Eu cred că ar trebui să depășim această fază a luptelor politice interne, fiindcă între timp lucrurile se schimbă în jurul nostru și noi vom fi perdanți dacă nu putem să ne facem auziți, atât în ceea ce privește reforma în Uniunea Europeană, dar și în politica regională și tot ce se întâmplă pe plan european și mondial. În acest moment, am impresia că nu prea reușim să ne facem auziți și consider că este o problemă. (…) România se confruntă în acest moment cu provocări uriașe. În primul rând trebuie să vorbim de statul de drept sau lipsa statului de drept, de separarea puterilor în stat, ceea ce e fundamentul. Fără o separare reală a puterilor în stat și fără asigurarea condițiilor statului de drept nu se poate vorbi de o democrație în sensul adevărat al cuvântului, nu se poate vorbi despre predictibilitate, despre prosperitate, despre stabilitate”, a afirmat sursa citată.

În ceea ce privește congresul de sâmbătă, Kelemen Hunor a precizat că se dorește adoptarea unor modificări ale statului care să asigure femeilor o mai mare participare la viața politică.

„Miza congresului este stabilirea strategiei pentru următorii ani și modificarea statutului. Modificarea statutului e importantă pentru noi, în primul rând pentru organizație și nu pentru publicul larg, și aici aș vrea să subliniez — noi vom încerca prin statut să asigurăm o participare mai intensă pentru femei, în viața publică, în viața politică și sunt convins că participarea femeilor aduce o plus-valoare și vrem să asigurăm o cotă mult mai mare. Eu doresc să ajungem la un moment dat să fie ‘fifty-fifty’ participarea bărbaților și a femeilor în politică, dar primul pas, sigur, e important”, a subliniat liderul UDMR.

Acesta a mai declarat că printre dezideratele UDMR se numără și lărgirea drepturilor lingvistice, respectiv modificarea legii privind administrația publică locală — doar în acele articole care vorbesc despre dreptul de a folosi limba maternă și respectarea legislației, inclusiv a acordurilor internaționale semnate și ratificate de România.

Kelemen Hunor participă, vineri, la mai multe întâlniri organizate de comunitatea maghiară din Sălaj, în deschiderea congresului UDMR de vineri, pe teme privind implicarea tineretului în administrație, agricultură și mediul de afaceri.