MORTUL E ÎNCĂ VIU

Oare prezentul nostru glorios, liniștit și plin de lumină, nu ne este suficient, pentru a ne concentra asupra destinului care ne zidește? Oare de ce încercăm punerea accentului pe un trecut plin de semne de exclamare, asemenea patului pe care fachirul se așează cu măiestrie și precizie? S-a trezit politicianul să sape groapa (căutându-și prăpastia cuvenită) cu unghiile sale, refuzând hârlețul sau cupa de excavator, chiar și șpaclul arheologului…Cu unghiile sângerânde politicianul încearcă să ajungă la ceea ce el știe că a îngropat de vie, speranța românilor la o țară promisă. La acea țară, purtată asemene icoane prin fața poporului, dar care avea strălucirea înșelătoare a hologramelor. Să fie adevărat? Să facem parte cu toți din dezastrul la care a ajuns astăzi mentalul colectiv, cel care ocupă străzile și ne trezește la realitate, pe când realitatea nu mai înțelege de partea cui ar trebui să fie! Al celor care ne trădează sau a noastră, trădătorii de țară și de idealuri?

În spațiul public din mărginimile mioriticului dezvoltat se încearcă astăzi renovarea trecutului, aducerea acestuia în fața procurorilor, încercându-se o probă de dreptate pe când actorii implicați în scenetă nu mai contează, nu mai pot fi recuperați, nu mai pot fi nici măcar aduși la forma inițială, de dinaintea unor alegeri prezidențiale, de exemplu, care se cred astăzi a fi trucate. Ei, și? Și ce dacă? Au trecut opt ani în care cel care semnătura astăzi contestat a produse efecte, a condus țara, a reprezentat-o în acordurile internaționale. Ce este de făcut dacă o instanță de judecată ar descoperi că toate bănuielile și acuzele care se întețesc astăzi, sunt adevărate? Au fost fraudate alegerile prezidențiale din 2009. Și, de acolo bulgărele se rostogolește înspre alegerile prezidențiale din 2014, alegeri în spatele ușilor cărora se regăsesc aceeași fachiri, aceeași artizani creați de Traian Băsescu, omul în jurul căruia se învârte și astăzi destinul românilor.

La Secția de Urmărire a Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal, care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege. În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale”.

În același timp, conducerea Parlamentului a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, urmând să fie supusă votului plenului. Comisia urmează să fie condusă de Liviu Dragnea şi are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii sau persoane în posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum şi stabilirea măsurilor care ar urma să fie dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale.

Acestea sunt faptele la zi pe tema scoaterii la lumină a unui trecut oneros, di care s-au adăpat toți cei care astăzi se prezintă în chip de neprihănit(ă), cu atât mai mult cu cât Victor Ponta, fostul prim ministru și candidatul la alegerile prezidențiale din 2014, nu a ezitat să constate, cu gust amar, atunci când Traian Băsescu a reușit să câștige pentru a doua oară alegerile prezidenţiale (2009), că ai lui au furat mai puțin decât au reușit să fure câștigătorii! Este adevărat că pe ceea ce s-a întâmplat în toamna anului 2009 se poate pune sfânta cruce, se pot cerne rugăciuni de iertare și de pomenire, fără ca să se mai creadă că ”mortul de la groapă se va mai întoarce vreodată”. Există doar o luptă politică la fel încrâncenată, în care s-au schimbat adversarii, astfel încât cei care au profitat de conjuncturile anului 2009, astăzi sunt așezați pe buza prăpastiei de către cei care pur și simplu au fost trimiși acasă, în tăcere și încolonați, fără prea multă gălăgie, de parcă ar fi existat cineva deasupra tuturor, care a dat o astfel de stingere pentru unii și o deșteptare pentru alții!

Cred că mult mai interesant ar fi să se ancheteze modul în care alegerile prezidenţiale din 2014 au fost câștigate, chiar și numai pentru că în acest caz ”mortul e încă viu” și poate să dea explicații în timpul mandatului său.

ADI CRISTI