ÎNTRE BULETINUL METEO ȘI ORGOLIILE RĂNITE

Nu de puține ori, în ultimul timp, am fost nevoit să mă opresc asupra vremii, chiar și atunci când a vorbi despre vremuri mă provoca mult mai mult decât buletinele meteo. Starea intempestivă a vremii, a codurilor galbene și portocalii, vine să ne atragă atenția că se întâmplă ceva neașteptat cu fenomenele meteorologice, de la căderi masive de ploaie, la viituri și alte răzvrătiri ale Naturii. Omul simplu, Marele Anonim, omul care se trezește dis de dimineață și pleacă de acasă să-și câștig traiul cel de toate zilele, este cel mai mare păgubit, de ceea ce revolta Naturii îi pune pe masă, îi ia casa, acareturile din curte, animalele de pe lângă casa sa, dar și întreaga agoniseală a unei vieți de om. Îi ia totul, lăsându-l împietrit, fără lacrimi, cu o durere de genul arsurii care să-i mistuie inima. Optzeci de ani de muncă și de viață trăită zi de zi pot fi spulberați în câteva minute de prăpăd, de iad dezlănțuit, nemilos și crud cum numai pedepsele mai pot să adune atâta suferință. Se pare că Iov devine astfel un simplu copil dacă ar fi să-i rememorăm pedepsele cu care Dumnezeu i-a încercat credința. Pământenii sunt astfel puși să-și ridice rugăciunea simplă și plină de iubire, chiar dacă ochii lor nu mai au lacrimi de atâta prăpăd, iar inima lor nu mai are loc în care să coboare pentru a se feri de durerea greu de oprit din sângerare și hohotit.

Multe glasuri rătăcitoare strigă: ”De ce ne-ai părăsit Doamne, Dumnezeul Nostru, Dumnezeul Meu, Dumnezeule!”  Aerul este astfel ars, sub formă de rug, de atâta trecere și petrecere prin lacrimile celor rămași să ridice doar din umeri a pagubă, a năpastă, a moment zero de la care este nevoit să-și înceapă din nou viața, căci Dumnezeu este Mare, iar iubirea sa te face să crezi că nu ești singur, că totul din împrejurimile tale aparțin Celui care știe ce face. Dacă misiunea Lui este pe cât de importantă pe atât de nesupusă judecății, misiunea ta, al celui nimerit în năpastă este mult mai simplă. Trebuie doar să fii luminos, cu buna credință în Cel pentru care te rogi, dar nu să-ți ofere ceva, ci pur și simplu te rogi pentru bunătate și iubire, pentru a trece prin iubirea dumnezeiască de această cumpănă în care ai rămas pe jos, fără loc de înnoptat, fără bucată de pus în gură, fără apă de băut, fără haină de îmbrăcat. Ceea ce nu-ți lipsește și de la care se poate porni într-un nou început, este EL, dar și aproapele Tău. Cel care stă lângă tine și te sprijină, cel care nu te lasă să te dai bătut în această luptă cu viața, în are nu există inamic, atâta timp cât Natura este mai presus decât înțelegem noi că poate fi. Ar trebui doar să nu ne opunem mișcării, să o ducem înspre nevoile noastre, să o punem în slujba acelor interese de viață care o poate încadra, o poate pune la treabă, îi poate specula forța imposibil de egalat, astfel încât imensele energii degajate să nu distrugă creația noastră, ci să o pună în evidență, să o sporească!

Mai există strecurată și o mai veche speculați, aceea prin care se încearcă un transfer de vinovăție, de la Natură la semenii noștri, cei care joacă rolul personajelor negative și care au demonstrat nu de puține ori că au acest apetit în a pune pe seama Legilor Naturii cele mai năprasnice intervenții ucigătoare.

Războiul meteo, este o nouă formă de a pune arma crimei în mâinile Naturii, de a provoca ploi nimicitoare, mișcări tectonice, prăbușiri de munți și revărsări de ape, exact în teritoriile în care există popoare care incomodează, care fac notă discordantă cu interesele Nebunilor, a celor care au ajuns să se joace cu moartea și mai ales cu securitatea Planetei.

Din ce în ce mai subtili, din ce în ce mai delicați, din ce în ce mai plini de apropouri, vrăjitorii morții nu se sfiiesc să facă tot posibilul (și mai ales imposibilul) pentru a trece neobservați, cu zâmbetul pe buze, chiar în momentul în care în spațiile publice se joacă sceneta cu lupta la zi dusă împotriva teroriștilor!

Nu știu ce să mai cred, nu știu ce se mai întâmplă cu țara, nu știu până unde vom merge cu speculații și cu scenariile, în timp ce țara sângerează vizibil, concret, adunând din ce în ce mai multe victime de prin toate colțurile suferinței poporului român, prins între un buletin meteo de ultimă oră și orgoliile rănite ale răfuielilor politice.

ADI CRISTI