MILĂ, TRISTEȚE, DURERE

Centrul de interes al zâzaniei politice a fost mutat în ”beciurile SIPA”, acolo unde, dosită și oarecum sigilată, arhiva secretă și compromițătoare a Ministerului Justiției se lăfăi într-o atenție din ce în ce mai agresivă și mai plină de surprize. Mulți dintre cei mai excitați de dezvăluirile, păstrate până mai ieri între coperțile dosarelor personale ale magistraților, salivează deja scandalurile secolului ce dau să reverse aria calomniei peste tot ceea ce ține de interese oculte și, mai ales, de jocurile din subteranele judecății, până mai ieri considerată a fi salvatoare de democrație și integritate. Cei care au avut acces la dosare nu  numai că s-au îngrozit de ceea ce au citit pe sărite sau la adrese precise, atâta timp cât ora de lectură le-a permis să pătrundă în intimitatea magistraților, cum doar securitatea comunistă mai avea obiceiul să ajungă, dar nu pentru a lua notițe, ci pur și simplu pentru a șantaja personajul. Să-l aibă la mână și să-l pună în slujba intereselor celor care au ajuns să dețină sigiliul unei astfel de bombe devastatoare, pentru carierele celor chemați să judece în numele dreptății al respectului față de lege.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, împuns cu sula în coaste de către fiul secetei din Teleorman, cu nume de scenă politică, Liviu Dragnea, este pe punctul de a arunca în aer întreaga șandrama, prin eventuala decizie pe care o va lua, în ceea ce privește desecretizarea acestei arhive construită exemplar, după principiile și interesele comunisto-securiste.

„Da, voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp cu respectarea termenelor și procedurilor legale”.

Întrebat de jurnaliști dacă decizia de a desecretiza arhiva SIPA a venit ca urmare a declarațiilor recente ale lui Liviu Dragnea, care a spus că în lipsa acestei măsuri încrederea sa în Tudorel Toader „se va apropia de zero”, ministrul Toader a evitat un răspuns direct:

„Sunt aprecierile dumneavoastră. Eu am decis să desecretizez arhiva pentru că e un subiect care s-a repetat de foarte multe ori în spațiul public, de fiecare dată când a fost nominalizat un nou ministru la Justiție”.

În paralel, subiectul dosarelor secrete ale magistraţilor ajunge în atenţia DIICOT, la Parchetului General şi a Consiliul Superior al Magistraturii.

Membrii CSM au întocmit o listă cu patru puncte la care să răspundă Tudorel Toader. Unul dintre actorii principali în scandal, judecătorul Cristi Dănileţ, a depus plângere la Parchet împotriva jurnalistului Dan Andronic.

Ministrul Justiţiei s-a întâlnit cu şeful Administraţiei Naționale a Penitenciarelor, cu care a discutat despre situația arhivei SIPA. Tudorel Toader a declarat, la un post de televiziune, că vrea să vadă cine ar trebui să se ocupe de desecretizare.

„În funcție de nivelul de secretizare vedem şi cui îi revine competența desecretizării. Dacă e la nivel de ministru, dacă e la nivel de Guvern, dacă o fi la nivel de CSAT, deși nu, sau sper să nu fie informații atât de importante pentru siguranța statului în arhiva de la ANP”, a spus ministrul.

Reacţia ministrului a venit după ce reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii i-au trimis o solicitare. Ei au cerut ca, printre altele, ca Tudorel Toader să precizeze cine a făcut parte din comisia care a inventariat şi a predat arhiva către Administraţia Penitenciarelor.

De asemenea, reprezentanţii CSM vor să afle dacă cineva a pătruns în depozitul care cuprinde secretele magistraţilor şi în ce condiţii. O cerere a fost înaintată de către CSM Parchetului General, care trebuie să spună dacă există vreo anchetă referitoare la arhivele SIPA.

Tot la parchet a ajuns şi o plângere făcută de judecătorul Cristi Dănileţ. Magistratul este indignat că numele său este vehiculat în acest scandal şi respinge acuzațiile care i-au fost aduse de Dan Andronic. Cazul a ajuns, însă, la DIICOT, pe motiv că nu este de competenţa Parchetului General.

Şi de la SRI s-a cerut o informare despre arhivele SIPA, deşi preşedintele Comisiei de control al SRI susţine că Serviciul Român de Informaţii nu a avut nicio implicare.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că legea trebuie respectată de cei responsabili.

„Nu preşedintele României este cel care a clasificat aceste informaţii şi, evident, Administraţia Prezidenţială nu are atribuţii în domeniul clasificării şi desecretizării”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.
Scandalul a izbucnit după ce jurnalistul Dan Andronic a scris că din cele peste 3.000 de dosare, câte erau în arhiva SIPA, multe s-au copiat ori chiar au dispărut cu totul documente compromiţătoare despre magistraţi.”

Iată cum o nouă marotă încearcă să ne ocupe timpul, nervii, emoțiile, credința și mai ales credulitatea. Suntem mai jalnici decât poate fi definită sintagma omului jalnic, a omului care inspiră milă, tristețe, durere, exact ceea ce continuă să ne caracterizeze pe noi, ca popor.

ADI CRISTI