Ponta: Grindeanu a vorbit ca un premier; o remaniere trebuie făcută

Fostul premier Victor Ponta apreciază declarațiile prim-ministrului Sorin Grindeanu în legătură cu Cabinetul său și susține că Executivul nu trebuie sabotat „pentru că nu este suficient de obedient sau pentru că nu funcționează pe același model brevetat la Consiliul Județean Teleorman”.

„Sorin Grindeanu a vorbit ca un prim-ministru — era și timpul! Guvernul este cel care ia 90% din măsurile care afectează direct viața de zi cu zi a fiecărui cetățean din România / președintele, Parlamentul, partidele politice fac 90% politică — și prin activitatea lor pot ajuta sau sabota Guvernul (implicit viața fiecărui român). Guvernul „Grindeanu” este departe de a fi un guvern perfect — face destule greșeli (din cauza lipsei de experiență sau de profesionalism, a presiunii politice de la Cotroceni sau K10, din cauza abuzurilor unor instituții extraguvernamentale și din cauza lipsei de capacitate instituțională)! Dar să îl sabotezi zi de zi doar pentru că nu este suficient de obedient sau pentru că nu funcționează pe același model brevetat la Consiliul Județean Teleorman este o greșeală fatală — și împotriva PSD și împotriva intereselor României. Acest lucru e valabil pentru președintele țării, pentru cel al PSD sau liderii parlamentari. (…) Sper ca această precizare făcută de Sorin Grindeanu (mai decent și mai cuminte decât ar fi meritat cei „cărora le fuge pământul de sub picioare”) să fie suficientă pentru moment. Pentru PSD și pentru România succesul acestui Guvern este esențial — ambițiile și frustrările personale sunt importante doar pentru ei înșiși și Camarila lor!”, a scris Ponta miercuri pe Facebook.El subliniază că Opoziția politică și presa au dreptul și obligația să critice Guvernul.

„Dacă vrei să ai eficiență guvernamentală, acest lucru se poate obține doar prin autoritatea acceptată și respectată a premierului — nu vreau să vă aduc aminte și nici să repetăm experiența tristă a Guvernului „Boc” când toți știam că adevăratul prim-ministru nu era la Palatul Victoria”, arată fostul premier.

Ponta afirmă că o remaniere este necesară, arătând că sunt miniștri care nu performează.

„O remaniere trebuie făcută — dar este esențial de stabilit cine este remaniat, când, din ce motiv, cu cine este înlocuit și mai ales cine are inițiativa de a propune președintelui aceste înlocuiri! În funcție de respectarea acestor 5 criterii poate fi o remaniere de succes sau o nouă gaură dată în barca guvernării (folosesc termenul de „barcă” în speranța că înțeleg clar și „pescarii” faimoși ai țării!). Sunt miniștri care evident nu performează — calitatea lor intelectuală și profesională nu depășeste pe aceea unui mărunt funcționar județean. Au ajuns în Guvern doar pe baza unor criterii subiective de obediența și dependența personală față de conducerea PSD — în practica sunt total incapabili să se ridice la nivelul așteptărilor”, susține Ponta.

El subliniază că dacă la mai puțin de șase luni de activitate sunt schimbați deja o mulțime de membrii ai Cabinetului înseamnă că au fost făcut nominalizări foarte proaste la început.

„Remanierea trebuie anunțată în ziua în care trimiți propunerile la Cotroceni — dacă vorbești 3 luni înainte despre asta, tot aparatul administrativ va sta cu mâinile încrucișate până vine (dacă vine) noul șef cu noua echipa a sa. Singurele motive de remaniere acceptate de publicul larg sunt incompetența sau lipsa de integritate / altfel românii vor stabilitate și „ăia în funcții să își facă treaba / dacă remanierea unor miniștri se va face pentru că refuză să pună momeală în undiță de știuci e dezastru. Dacă schimbi un ministru prost sau hoț cu altul mai prost și mai hoț mai bine îl lași pe cel vechi până găsești un înlocuitor/ dacă vor fi promovați noi oameni pe criteriul unic al obedienței față de marele șef”, adaugă fostul premier.

Ponta precizează că, potrivit Constituției, dar și practicii guvernamentale, remanierea este propusă de către prim-ministru, arătând că sprijinul Coaliției este important, dar decizia este doar a lui.

„O echipă de fotbal la care schimbările le face patronul, și nu antrenorul, pierde sigur Campionatul!”, adaugă el.

Guvernul este „extrem de stabil” și are susținerea PSD, afirmă premierul Sorin Grindeanu într-un interviu acordat AGERPRES, adăugând că ”unii și-ar dori un cutremur la Palatul Victoria”.

„Eu știu că unii și-ar dori un cutremur la Palatul Victoria, dar eu îi asigur că doar lor le fuge pământul de sub picioare. Guvernul pe care-l conduc e extrem de stabil, are susținerea PSD, are susținerea coaliției, așa cum știți, și ne vedem mai departe de lucrurile pe care le avem de făcut pentru români”, a declarat Grindeanu.

Șeful Executivului a susținut că se vorbește „mult prea repede de remanieri”, în ciuda faptului că Guvernul are o largă susținere în Parlament, iar România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE.