Vulpescu: Nu există politici bune, de stânga sau de dreapta, ci corecte sau incorecte

Nu există politici bune, dacă sunt de stânga sau de dreapta, ci dacă sunt corecte sau incorecte, a afirmat miercuri ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, la lansarea „Barometrului de Consum Cultural 2016”.

„Nu există politici bune, dacă sunt de stânga sau de dreapta, ci dacă sunt corecte sau incorecte. Și cred că de foarte multe ori în acest domeniu s-a gestionat discreționar. Un ministru e o interfață, până la urmă, între Guvern, pe care îl reprezintă, și cei cărora se adresează: managerii culturali, creatorii, cei care fac posibilă trecerea prin lume a celor care, pentru o vreme, sunt demnitari. Eu cred că pe teme importante, pe teme fundamentale din domeniul culturii trebuie să fim solidari. Atunci când se fac lucruri bune să spunem că sunt lucruri bune, atunci când sunt lucruri incorecte să avem onestitatea să le atacăm indiferent de unde vin ele”, a spus Vulpescu.

Acesta a exemplificat cu promovarea ordonanței de urgență prin care se repartizau AFCN două procente din încasările Loteriei Naționale.

„În momentul în care am luat decizia să se revină la starea de normalitate ca două procente din încasările Loteriei Naționale să vină către domeniul culturii, să susțină proiecte ale Administrației Fondului Cultural Național a fost o decizie care nu a fost împotriva cuiva, ci a fost una pozitivă, a fost una favorabilă. Sunt 10 milioane de euro care din martie 2015, când am promovat această ordonanță de urgență, și până când vorbim, deci în doi ani de zile, au mers în proiecte culturale din zona creatorilor independenți nu foarte prieteni cu partidul din care fac parte”, a punctat ministrul.

Vulpescu a spus că, în domeniul Culturii, „27 de ani nu s-a elaborat o strategie”. „Nu trebuie să fie o strategie care să fie a unui grup din domeniul Culturii, (…) ci, cumva, între cele două sisteme. De pe principii însă de normalitate și de respect. Nu de a privilegia o categorie împotriva alteia”, a mai spus ministrul.