Cristian Bușoi: Legea salarizării oglindește slăbiciunea politică a PNL

Secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, critică lipsa unui mesaj clar de opoziție al liberalilor cu privire la legea salarizării, susținând că este vorba de ”o slăbiciune politică” a partidului.

„Chiar mai înainte de a reflecta o problemă economică, legea salarizării arată chiar mai mult — o problemă politică: slăbiciunea acțiunii politice a PNL care are 3 tipuri de voturi la votul legii. Este o slăbiciune politică majoră faptul că pe un proiect cheie al PSD, ca legea salarizării, PNL nu are un mesaj clar de opoziție. Mai ales că acum se vede că PSD a câștigat campania mințindu-i și amăgindu-i pe români, cu promisiuni populiste și demagogice de dublări de salarii, despre care știa bine că nu pot fi puse în practică. Și mai ales că acum se vede că legea salarizării este nu doar strâmbă, dezavantajând categorii de bugetari, ci și neclară, din punct de vedere al impactului economic”, afirmă Bușoi, într-un comunicat transmis AGERPRES.

El arată că „tăcerea asurzitoare a premierului Grindeanu la întrebarea de ce nu respectă programul de guvernare în care PSD a asumat creșterile de salarii este cel mai cinic răspuns politic pe care îl dă PSD și confirmarea că PSD știa că programul de guvernare al lui Liviu Dragnea nu putea fi pus în practică”.

În opinia lui Bușoi, PNL trebuie să dezbată cum poate deveni o alternativă credibilă și puternică la PSD, pentru că, „fără regândirea clară și serioasă a demersului de Opoziție, riscă să aibă aceeași politică neclară” ca social-democrații.

„Dacă PNL nu vine cu o strategie politică clară în funcție de care să se poziționeze pe fiecare proiect aflat în discuție și dacă PNL nu vine cu un mesaj ferm, de susținere a mediului privat și cu o opoziție fermă față de orice măsură care împovărează mediul privat și creează dezechilibre între sectorul public și sectorul privat, PNL va continua să piardă electorat, iar PSD va continua să mintă și să abuzeze fără costuri electorale și politice”, a menționat el.

Pe de altă parte, deputatul liberal Mugur Cozmanciuc cere demisia ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, arătând că legea salarizării personalului bugetar este un proiect haotic.

„Legea adoptată este un prim pas spre eșec, dar cel mai trist este că profesorii, medicii, polițiștii și alții au fost păcăliți de PSD. Cei din coaliția de guvernare au venit pe repede înainte cu un proiect de lege făcut pe genunchi. Au promis multe în campania din decembrie 2016 și nu au făcut mai nimic pentru cetățeni, vorbe multe și frumoase, realizări deloc. Ascund propria incompetență și guvernarea pentru interese personale în spatele unor promisiuni despre care și ei știu că nu sunt sustenabile. În actuala formă sunt creșteri și tăieri de venituri salariale, drept urmare legea și-a pierdut principiile de bază: echitatea și caracterul unitar. De aceea, consider că demisia ministrului Muncii, a doamnei Lia Olguța Vasilescu, care a girat această mascaradă, este necesară”, precizează Cozmanciuc.

Deputatul Mugur Cozmanciuc apreciază că per ansamblu legea salarizării personalului bugetar nu va aduce clarificări problemelor existente în acest domeniu, ci, din contră, le agravează.

Proiectul legii salarizării unitare a personalului bugetar a fost adoptat miercuri în plenul Camerei Deputaților, cu amendamente.

Cinci deputați PNL au votat, în plen, în favoarea proiectului.

Deputații PNL Roberta Anastase, George Ionescu, Dumitru Oprea, Răzvan Prișcă și Glad Aurel Varga au votat în favoarea proiectului legii salarizării bugetarilor, în timp ce ceilalți liberali prezenți la ședința de plen s-au abținut sau au votat împotrivă, potrivit listei de vot nominal de pe site-ul Camerei Deputaților.