Scriitoarea Naomi Alderman a câștigat Baileys Prize for Fiction cu un roman SF feminist

 

Scriitoarea Naomi Alderman a câștigat, miercuri, prestigiosul trofeu literar britanic Baileys Women’s Prize for Fiction pe anul 2017 cu un roman SF feminist intitulat „The Power”, informează BBC.

Cartea romancierei britanice descrie un univers fantastic, în care femeile și-au dezvoltat abilitatea de a produce oricând doresc o serie de șocuri electrice. „The Power”, al patrulea roman al scriitoarei Naomi Alderman, a fost publicat în octombrie 2016 și explorează teme complexe, precum puterea, violența și identitatea de gen. Romanul are patru personaje principale, care trebuie să se adapteze vieții într-o lume cu puteri speciale.

Victoria repurtată de scriitoarea britanică a venit la 10 ani după ce romanul ei de debut, „Disobedience”, a câștigat Orange Award for New Writers. Acel roman a fost adaptat într-un film în care rolurile principale au fost interpretate de actrițele Rachel Weisz și Rachel McAdams.

Romanul „The Power” va fi adaptat în curând pentru televiziune, sub forma unui serial ce va fi produs de compania Sister Pictures. Naomi Alderman va fi scenarista noului serial TV și spune că acesta va „extinde” evenimentele relatate în cartea ei.

Celelalte finaliste pentru ediția din acest an a premiului au fost Ayobami Adebayo („Stay With Me’), Linda Grant („The Dark Circle”), CE Morgan („The Sport of Kings”), Gwendoline Riley („First Love”) și Madeleine Thien („Do Not Say We Have Nothing”).

Laureata din acest an a primit trofeul într-o ceremonie ce a avut loc miercuri la Royal Festival Hall din Londra.

În 2016, trofeul a revenit scriitoarei Lisa McInerney pentru romanul ei de debut, intitulat „The Glorious Heresies”.

Naomi Alderman, originară din Londra, este profesor de literatură creativă la Bath Spa University. Celelalte romane ale sale sunt „Disobedience” (2006), „The Lessons” (2010) și „The Liars’ Gospel” (2012).

Women’s Prize for Fiction este un premiu literar atribuit în fiecare an celui mai bun roman scris în limba engleză de o scriitoare. Premiul a fost creat de scriitoarea Kate Mosse, care a considerat că femeile-scriitor sunt adeseori trecute cu vederea în sezonul marilor premii literare mondiale. Printre laureatele edițiilor precedente ale acestui trofeu se numără nume sonore ale literaturii feminine, precum Zadie Smith, Ali Smith, Lionel Shriver și Chimamanda Ngozi Adichie.

Prima câștigătoare, desemnată în 1996, a fost scriitoarea și poeta Helen Dunmore.

Compania Orange a sponsorizat acest premiu literar timp de 17 ani. Începând din 2014, noul sponsor al trofeului este compania Baileys.

Câștigătoarea primește un cec în valoare de 30.000 de lire sterline și o statuetă din bronz de mici dimensiuni, supranumită „Bessie”.

AGERPRES