Pavel Năstase: Orice conflict de muncă trebuie să urmeze câteva etape înainte de a fi declanșat

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat luni, pentru AGERPRES, că, potrivit Legii dialogului social, orice grevă trebuie să urmeze mai multe etape înainte de a fi declanșată.

„Există Legea dialogului social și orice grevă, orice conflict de muncă trebuie să urmeze câteva etape importante înainte de a fi declanșat. Acest lucru nu s-a întâmplat. Cei care spun că vor face grevă incită la grevă și cred că nu este potrivit în acest moment de sfârșit de an școlar”, a afirmat ministrul.

El a făcut un apel către părinți să își trimită copiii la școală iar aceștia din urmă să frecventeze cursurile.

Năstase a spus că probele primei sesiuni a examenului de Bacalaureat se desfășoară în mod normal.

„Eu fac un apel către părinți și către elevi să vină la școală elevii, către cadrele didactice să își desfășoare activitățile didactice conform programului. De asemenea, pentru examenul de Bacalaureat, care este în derulare, sunt asigurat de inspectorii școlari că acesta se desfășoară în mod normal. Astăzi are loc proba de evaluare a competențelor digitale. În același timp, sunt în contact permanent cu asociația părinților, asociația elevilor care sunt total împotriva grevei și noi, MEN, suntem deschiși dialogului cu liderii de sindicat așa cum am fost și până acum. Eu mă întâlnesc cu liderii de sindicat aproape în fiecare săptămână și împreună discutăm, găsim soluții la problemele din sistemul de învățământ, în mod special în învățământul preuniversitar”, a afirmat ministrul Educației.

El și-a manifestat speranța ca examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională să nu fie blocate.

„Eu sper că nu vom bloca Bacalaureatul și Evaluarea Națională și vom găsi soluțiile potrivite, dar cred că, în primul rând, trebuie să facem apel la înțelegere și înțelepciune. Partidul Social Democrat a făcut prin programul de guvernare și Guvernul actual a luat o serie de măsuri care sunt în favoarea învățământului în general și în mod special a învățământului preuniversitar. Nu pot fi rezolvate toate problemele deodată. Suntem cu această lege a salarizării unitare în interiorul căreia există o etapizare a creșterii salariilor. Dacă acum venim și în paralel mergem și cu Legea salarizării unitare, dar mergem și cu aceste creșteri salariale, care au fost prevăzute în Programul de guvernare și care sunt incluse în Legea salarizării unitare, nu se pot face două lucruri în paralel”, a spus reprezentantul MEN.

În opinia sa, problemele ar putea fi rezolvate pe calea dialogului cu liderii de sindicat.

„Eu cred că trebuie analizat cu multă atenție și i-am invitat pe liderii sindicali să avem un dialog pe această temă”, a anunțat Năstase.

Întrebat ce măsuri ar putea fi luate în cazul boicotării examenelor naționale, ministrul Educației a spus că MEN are pregătită procedura legală de a interveni în situația în care nu se respectă Legea dialogului social și va acționa în instanță acele sindicate care „nu respectă legea”.

„Vom acționa în instanță acele sindicate, acele organizații sindicale care nu respectă legea. Nu poți să faci grevă deodată. Trebuie mai întâi să notifici ministerul sau inspectoratul, urmează o fază de dialog social, urmează grevă de avertisment și abia după aceea este greva ca atare. Dânșii au sărit peste aceste etape, este o chestiune care incită în primul rând elevii și părinții să nu vină la școală. Nu este corect”, a conchis demnitarul.