Ministrul Turismului: Retragerea demisiilor de către miniștri este posibilă și deplin legală

Retragerea demisiilor de către miniștri este și posibilă, și deplin legală, iar potrivit deciziei Curții Constituționale ‘orice ministru demisionar poate reveni asupra demisiei în termen de 15 zile de la data la care și-a dat demisia’, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Turismului, Mircea Dobre.

‘Retragerea demisiilor de către miniștri este și posibilă, și deplin legală, potrivit legii. În Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, la articolul 6 se menționează faptul că demisia din funcția de membru al Guvernului se anunță public, se prezintă în scris primului-ministru și devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Președintele României este singura persoană îndreptățită legal să ia act de demisia unui ministru (…) Președintele României nu a luat act de demisiile miniștrilor și nu a declarat vacantă nicio funcție de ministru. Este evident și de bun simț că, în condițiile legii și ale deciziei Curții Constituționale, orice ministru demisionar poate reveni asupra demisiei în termen de 15 zile de la data la care și-a dat demisia și poate să-și continue activitatea în condițiile în care președintele României nu a luat de demisii și nu a declarat vacantă funcția de ministru respectivă’, a explicat Dobre.

Oficialul a amintit, totodată, de conținutul Deciziei Curții Constituționale din 2007 referitoare la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională, dintre președintele României și Guvernul României.

‘Curtea Constituțională precizează clar în Decizia nr. 356 din 5 aprilie 2007 asupra cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională, dintre președintele României și Guvernul României, formulată de primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu următoarele: ‘Curtea reține că potrivit dispozițiilor art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează, printre alte cazuri, și în urma demisiei. Demisia este un act juridic unilateral de voință al titularului funcției și care nu este susceptibilă de control sau aprobare; despre demisie se ia doar act de către autoritatea funcției. În conformitate cu art.6 din Legea nr.90/2001, demisia se anunță public, se prezintă în scris primului-ministru și devine irevocabilă în momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Caracterul ei irevocabil privește numai pe autorul demisiei, și aceasta înseamnă că autorul nu mai poate reveni, retrăgându-și demisia. Prin urmare, în caz de demisie, Președintele României, la propunerea primului-ministru, care înaintează demisia și îi solicită rezolvarea acesteia, urmează să ia act de demisie și să declare vacantă funcția de membru al Guvernului’, a subliniat ministrul.

Întrebat ce se întâmplă la momentul actual la Ministerul Turismului în contextul acestei controverse, Mircea Dobre a afirmat instituția nu are nicio problemă de funcționare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a anunțat, joi, că la Cabinetul primului-ministru au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiei de către miniștrii Executivului Grindeanu. Ea a precizat, însă, că cererile sunt „lipsite de obiect” și a invocat Legea 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului.