Delegația transnistreană distorsionează dialogul în CUC

La 6 iulie curent, în or. Bender s-au întrunit delegațiile Comisiei Unificate de Control (CUC), reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Delegaţia R. Moldova în CUC.

În cadrul ședinței, Comisia urma să aprobe noii observatori militari din partea Ucrainei, în corespundere cu solicitarea Ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova Farit Muhametșin, difuzată în plenul ședinței din 29 iunie 2017 și conform prevederilor pct. 2.1. al Procesului-verbal al CUC nr. 825 din 11 iunie 2015, care stipula că pînă la desemnarea unui nou copreședinte din partea Federației Ruse în CUC, subiectele organizatorice și rapoartele Comandamentului Militar Întrunit să fie abordate în cadrul şedinţelor extraordinare ale CUC.

Cu regret, însă, într-o manieră uzuală copreședintele componentei transnistrene în CUC Oleg Beleakov, susținut de către membrul delegației Federației Ruse în Comisie Piotr Urjumov, și-a asumat responsabilitatea de a prezida ședința Comisiei, astfel distorsionînd și interpretînd eronat adresarea Ambasadorului FR. În context, prezentarea și rotația militarilor din cadrul Grupului nr. 53 al observatorilor Ucrainei nu a fost posibil de efectuat.

În acest sens, în cadrul reuniunii copreședinţilor la care au participat şi reprezentanţii Ucrainei şi ai Misiunii OSCE în Republica Moldova a fost luată decizia ca noii observatori militari ucraineni să activeze în Zona de Securitate conform protocoalelor existente, iar situaţia creată să fie abordată la următoarea şedinţă CUC din 13 iulie curent.