Turcan: Premierul trebuie să răspundă pentru improvizațiile programelor guvernamentale lansate și nefinalizate

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan afirmă că premierul Mihai Tudose trebuie să răspundă „pentru improvizațiile” programelor guvernamentale lansate și nefinalizate, dând ca exemplu programul Start-Up Nation.

„Lipsa de capacitate sau intrigile interne ale PSD deja nu mai justifică managementul dezastruos din ministere, cum ar fi anunțarea prelungirii termenelor de depunere a proiectelor de către mediul de afaceri în programul Start-Up Nation, pentru ca apoi să fie retractat, la mai puțin de 24 de ore, chiar de către ministrul de resort. Conform anunțului public al ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, făcut ieri, în propria pagină de Facebook și preluat de o agenție de presă, termenul limită pentru depunerea aplicațiilor în programul Start-Up Nation se prelungea de la 14 iulie la 28 iulie. Informația, având în vedere eforturile multor aplicanți de a-și finaliza proiectele, s-a răspândit în toată țara pentru că nicio persoană serioasă nu își poate pune problema că un ministru face declarații nefundamentate. Astăzi ministrul retractează anunțul de ieri, scuzându-se precum o persoană care nu înțelege răspunderea pe care poziția de ministru o are cu privire la anunțuri publice cu impact în societate”, a spus Raluca Turcan, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, peste 7.500 de aplicații fuseseră depuse până la sfârșitul zilei de miercuri, cu două zile înainte de primul termen limită anunțat — 14 iulie, așteptându-se minim 10.000.

„PNL, preocupat de creșterea mediului de afaceri, inclusiv a celor la început de drum, cere explicații publice premierului Tudose pentru această situație gestionată neprofesionist, cu impact asupra încrederii întreprinzătorilor în singurul program concret pe care partidul de guvernământ îl pregătește pentru lansare, după șase luni de la preluarea guvernării. Bâlbâielile și semnele de întrebare pe care și le ridică acum ministrul de resort arată că Guvernul nu a pregătit corespunzător acest program, ci l-a lansat improvizând pe parcurs. Pentru mediul de afaceri acesta este un nou semnal foarte puternic, ceea ce va afecta și mai mult disponibilitatea antreprenorilor serioși de a aplica pentru proiecte gestionate de instituții publice”, subliniază liderul liberal.

Raluca Turcan susține că „PSD își bate joc, practic, de mediul antreprenorial” și subliniază că între mediul de afaceri și Executiv trebuie să existe un real parteneriat pentru a genera împreună dezvoltare durabilă în România, iar acest parteneriat este eficient dacă se pleacă cu încredere în această colaborare, „ceea ce Guvernul Tudose — Dragnea 2 tocmai a ratat”.