Scriitorul și academicianul francez Max Gallo a murit la 85 de ani

Scriitorul, academicianul și politicianul francez Max Gallo, autor a peste o sută de cărți și al biografiilor unor personalități ca Robespierre, Garibaldi, Napoleon sau Iulius Cezar, a murit la 85 de ani, potrivit unui comunicat al editurii sale, XO, citată joi de EFE.

Gallo, născut la Nisa în 1932 și suferind în ultimii ani de boala Parkinson, a murit la 18 iulie, a precizat ziarul ‘Le Figaro’, care i-a elogiat cariera de istoric și participarea activă la viața politică și intelectuală a țării.

Fiu al unor imigranți italieni, Gallo, deținător al unui doctorat în Istorie, a fost decorat cu Legiunea de Onoare a Franței. Membru al Adunării Naționale franceze și purtător de cuvânt al guvernului socialist al lui Pierre Mauroy, între 1983 și 1984, el a susținut totuși în 2007 candidatura prezidențială a conservatorului Nicolas Sarkozy.

Gallo, care a publicat câteva din cărțile sale sub pseudononimul Max Laugham, a fost ales în 2007 membru al Academiei Franceze unde a ocupat locul rămas vacant după moartea filosofului Jean François Revel.

„Ne credem nemuritori și nu suntem”, a spus cel care a scris și biografiile generalului Charles de Gaulle și scriitorului Victor Hugo, când s-a anunțat în mai 2015 că suferă de Parkinson.