Tudose despre deplasarea la Chișinău: O vizită simbol, de susținere fermă a parcursului proeuropean al Republicii Moldova

 

Premierul Mihai Tudose a afirmat vineri că deplasarea pe care a efectuat-o la Chișinău reprezintă „o vizită simbol”, de angajament ferm din partea României de susținere a parcursului proeuropean al Republicii Moldova.

„Este o vizită simbol de angajament ferm în ceea ce privește intenția României față de Moldova de continuare a demersurilor noastre de a susține drumul (…) Moldovei către Uniunea Europeană, parcursul proeuropean către Uniunea Europeană. Parcurs care, în ultimii doi ani, s-a dovedit de succes. Am văzut niște indicatori de popularitate, dacă vreți, sau încredere în instituții ale statului. Acum doi ani erau toate între 7% și 10-11% că e vorba de parlament, de guvern, de justiție. Acum lucrurile s-au schimbat și reformele pe care Guvernul Republicii Moldova le-a început și le desfășoară în condiții foarte bune au dat rezultate”, a declarat premierul Mihai Tudose pentru TVR 1, la finalul vizitei pe care a efectuat-o la Chișinău.

În legătură cu cooperarea bilaterală pe proiecte cu impact economic și infrastructura critică, premierul a menționat că în privința finalizării gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău se au în vedere termene și etape clare.

„Dacă drumul Moldovei este clar către vest, către Uniunea Europeană, atunci interconectările pe sistemele vitale pentru orice țară de energie, gaz și energie electrică este clar că ar trebui să fie interconectate (…) cu restul Europei. (…) România fiind vecinul Moldovei cu aceste structuri, de data aceasta nu mai vorbim dacă se face, ci vorbim de etape, de termene de finalizare. S-a mai vorbit și pe vremea altor guverne, s-au mai schimbat guvernele și la București, s-au mai schimbat guvernele la Chișinău. Important este că, poate nu întotdeauna viteza de deplasare a fost cea optimă, dar direcția a fost aceeași. Niciun guvern de la Chișinău și niciun guvern de la București atunci când s-au schimbat nu au negat sau abandonat aceste proiecte. Nu s-a mai apăsat pe accelerație cu același entuziasm întotdeauna”, a susținut Tudose.

Referitor la realizarea unor proiecte comune, inclusiv cu fonduri europene, premierul a spus că acest lucru este posibil și există astfel de proiecte în curs. Tudose a menționat că până la ședința comună de guvern, anunțată a se desfășura în toamna acestui an la Chișinău, vor avea loc întâlniri periodice, o dată pe lună sau la trei luni, în format de comitete interministeriale care vor analiza stadiul de implementare a proiectelor bilaterale.

„Iar apoi ședințele de guvern comune să facă acel raport de progres pe aceste ateliere. Și atunci fiecare dintre proiecte, că e vorba de energie, că e vorba de infrastructură, învățământ, sănătate, protecția mediului, de utilizare în comun a fondurilor europene, vor fi rezultate din aceste ateliere de lucru interministeriale dintre România și Moldova. Prima analiză va fi cumva în această toamnă, în ședința de guvern comună ce va avea loc la Chișinău”, a mai declarat Tudose.

Investițiile la gazoductul dintre România și Republica Moldova au constituit unul dintre subiectele abordate în cadrul unei întrevederi pe care premierul Mihai Tudose a avut-o vineri la Chișinău cu omologul său Pavel Filip. Premierul Republicii Moldova și-a exprimat speranța că, până la sfârșitul anului viitor, gazoductul Iași — Ungheni — Chișinău va fi finalizat.

De asemenea, cei doi premieri au discutat interconectarea Republicii Moldova la rețeaua de electricitate a României.

La discuțiile de la Chișinău au participat și directorul general al Transgaz, Ion Sterian, dar și cel al Transelectrica, Corina Popescu.