Europarlamentarul Siegfried Mureșan îi cere premierului să îmbunătățească propunerea privind relocarea Agenției Europene pentru Medicamente

Europarlamentarul Siegfried Mureșan îi solicită premierului Mihai Tudose să îmbunătățească propunerea privind locul unde ar urma să fie găzduită Agenția Europeană pentru Medicamente în România, și adăugă că răspunsul prim-ministrului la remarcile sale pe acest subiect a fost exprimat „fără niciun argument serios”.

„Am citit, mărturisesc, deloc surprins, răspunsul prim-ministrului Mihai Tudose la remarcile mele privind propunerea necorespunzătoare pe care România a înaintat-o Comisiei Europene drept candidatură în vederea relocării Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) de la Londra la București. Răspunsul prim-ministrului Tudose este pe măsura, din păcate, a dosarului de candidatură a țării noastre, adică fără niciun argument serios. Prim-ministrul a făcut o propunere proastă și ne cere tuturor să spunem că este o propunere bună. Eu nu voi face asta. Să îmbunătățească propunerea și atunci voi spune că avem șanse să câștigăm”, afirmă Siegfried Mureșan, miercuri, într-o declarație politică remisă AGERPRES.

Europarlamentarul adaugă că România și Bucureștiul au „nenumărate atuuri” pentru care merită să găzduiască EMA, dar că el, spre deosebire de premier și de Guvernul PSD — ALDE, la Bruxelles, vorbește despre „argumentele solide” care sunt în favoarea țării noastre și face „lobby pentru obținerea relocării acestei agenții în România, știind care sunt cerințele și standardele impuse unei agenții europene”.

„Guvernul PSD — ALDE, în schimb, a blocat orice șansă de a câștiga pentru România propunând mutarea agenției pe una dintre cele mai aglomerate străzi din București, lipsită de minima infrastructură de transport și precară la toate capitolele, care chiar contează în dosarul unei astfel de candidaturi (…) Cum poate crede cineva, nu spun un prim-ministru în funcție, că vreodată Comisia Europeană se va lăsa târâtă într-o astfel de controversă și că va accepta și finanța construirea sediului unei agenții europene pe un astfel de teren?”, susține Mureșan.

Europarlamentarul afirmă că premierul „nu a prezentat niciun contraargument’ l-a jignit și a reluat „textul tocit” cum că ar aduce „deservicii grave României”.

„Nu, domnule prim-ministru, deservicii grave României ați adus deja dumneavoastră prin propunerea pe care ați înaintat-o Comisiei Europene deoarece, cu dosarul în mână, evaluatorii internaționali vor vedea ce diferențe sunt între promisiunile pe care le-ați făcut și realitatea din teren. (…) Și, de aceea, domnule prim-ministru, aveți datoria să vedeți dacă mai puteți face ceva pentru a îmbunătățiți propunerea de candidatură, și nu să căutați inamici imaginari ai dumneavoastră sau ai țării”, conchide Mureșan.

Premierul Mihai Tudose a criticat, marți, într-un interviu acordat AGERPRES, afirmațiile lui Siegfried Mureșan cu privire la sediul din București propus de România să găzduiască Agenția Europeană pentru Medicamente.

„Un europarlamentar român spune că sediul nu e bun, că e bătaie de joc și că nu se poate să fie mutată Agenția respectivă de la Londra la București fiindcă așa vrea Guvernul României. El e român. Nu dau nume, că mi-e și jenă, nu merită pomenit. (…) Nu doresc să discut cu dumnealui, dar am să am o discuție cu liderii domniei sale. Am înțeles, suntem cu toții români, el reprezintă România acolo. Înțeleg declarații politice, că nu-i place de cineva sau cum acționează cineva, e altceva. Dar când prin acțiunile domniei sale chiar aduce deservicii României și deservicii grave, poate cineva îi face un consult, nu știu”, a afirmat Mihai Tudose.