Deschiderea noului an şcolar s-a aflat în atenţia Executivului

La începutul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri, Premierul Pavel Filip s-a referit la deschiderea noului an școlar, menționând că evenimentul este unul important atât pentru copii, părinţi, cât și pentru Guvern, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

„Una dintre cele mai importante priorități rămâne a fi sistemul de educație. Este unul din pilonii principali pe care trebuie în continuare să fie construită Republica Moldova”, a accentuat Premierul. Totodată, Pavel Filip a evidențiat necesitatea continuării măsurilor inițiate în vederea creșterii nivelului de educație, dar și a promovării unei alimentații sănătoase în rândul elevilor. În context, Prim-ministrul a solicitat instituțiilor responsabile examinarea posibilității de relansare a programului care oferă câte un măr pentru fiecare elev, inițiat în anul 2016.

Un alt subiect abordat de șeful Executivului vizează integrarea în învățământ a copiilor reveniți de peste hotare, la acest capitol existând mai multe bariere care necesită a fi eliminate, inclusiv în cadrul procesului de echivalare și de recunoaștere a actelor de studii. În acest sens, Pavel Filip a cerut Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Biroului Relații cu Diaspora (BRD) mobilizare maximă în examinarea fiecărui caz în parte a copiilor din diaspora, dar și o analiză a situației în ansamblu pentru depășirea dificultăților la integrarea elevilor reveniţi de peste hotare în școli.

Totodată, pentru un dialog eficient și identificarea soluțiilor optime la problemele existente, Premierul a solicitat miniştrilor ca în timpul deplasărilor de serviciu să organizeze în comun cu BRD întâlniri cu reprezentanții din diaspora. „Noi trebuie să fim cei care comunicăm la direct cu diaspora şi să vorbim despre planurile şi realizările Guvernului, pentru că dacă nu o facem noi, o fac alții – cu alte intenții”, a conchis Prim-ministrul.