Dragnea: Nu cred că mă poate acuza nimeni de intoleranță, dimpotrivă

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că este bine să existe „o discuție așezată” dacă din partea vreunei minorități naționale există argumente serioase că statul român nu a respectat, în ultima perioadă, standardele europene, precizând, însă că nu este cazul.

El a fost întrebat, la Parlament, cum comentează declarația deputatului UDMR Korodi Attila care a acuzat un dublu limbaj și a criticat declarația lui Dragnea conform căreia PSD nu este de acord cu amendamentele UDMR din Comisia de administrație, calificând această atitudine ca fiind o dublă măsură.

„Noi am avut o ședință acum foarte importantă privind situația din Ucraina. Au mai fost și alte intervenții ale unor parlamentari care o țin ‘gaia-mațu’, așa, cu a nu rata niciun prilej de a certa puterea, de a certa Guvernul, de a certa pe toată lumea. Nu vreau să comentez aceste lucruri. Dacă din partea vreunei minorități naționale din România există argumente serioase că statul român în ultima perioadă nu a respectat standardele europene, eu zic că e bine să aibă loc o discuție așezată — nu este cazul în România. Eu ce am spus o spun în continuare, cu tot respectul cuvenit — nu putem adopta măsuri neprezentate serios, neargumentate serios, care să genereze reacții, care să facă imposibilă aplicarea lor. Eu cred că mai multă înțelepciune din partea tuturor este benefică. Nu cred că mă poate acuza nimeni pe mine de intoleranță, ba dimpotrivă”, a precizat liderul PSD.

UDMR consideră că o țară care dorește să fie în UE într-o perspectivă de timp rezonabilă nu poate să acționeze împotriva fundamentelor care stau la baza construcției europene, a declarat deputatul Uniunii Korodi Atiila, în plenul Parlamentului, referindu-se la adoptarea noii legi a învățământului de Rada din Ucraina.

„Orice măsură care aduce noi garanții și instrumente pentru păstrarea identității naționale a comunităților etnice minoritare este salutară și nicio democrație, deci nici democrația românească, nu ar trebui să se mulțumească cu stări care creează confuzii și nemulțumiri din partea acestor comunități. Barometrul democrației într-o țară este și starea de spirit în care o minoritate etnică se găsește într-un moment. (…) Niciodată nu a fost atât de important ca statul român să demonstreze că acționează pentru protejarea identității naționale a comunităților etnice autohtone din România. Într-o Europă unită toți suntem minoritari, astfel că lupta noastră pentru apărarea drepturilor comunităților etnice naționale, pentru păstrarea identității naționale trebuie să fie la fel de unită. UDMR susține adoptarea declarației”, a menționat deputatul UDMR.