Regizorul Tudor Giurgiu începe în octombrie filmările la lungmetrajul „Apropierea”

Regizorul Tudor Giurgiu începe, începe pe 19 octombrie, filmările pentru cel de-al patrulea lungmetraj din cariera sa, „Apropierea” („Above Man, the Woman Soars”/ „Sin Aliento”), informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

Bazat pe cunoscutul roman cu același nume al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, filmul va fi turnat în trei orașe din Spania — Cordoba, Sevilla și Candas — și România — la Sângeorz-Băi — avându-l în distribuție pe Mihai Smarandache, alături de actori spanioli renumiți — Belen Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, iar imaginea va fi semnată de Marius Panduru.

„Este un proiect complicat și provocator, un film foarte diferit de ce am făcut până acum. M-a fascinat povestea de viață a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari și am încercat amândoi să redăm deopotrivă contextul anilor 2000, când mulți români au plecat din țară, trăind la limita subzistenței, dar și o poveste de dragoste care recuperează multe teme din proza și poezia autorului: nostalgia față de locurile tinereții, călătoria, capacitatea puternică a unor oameni de închipuire, de visare, de a-și dori lucruri mai mult sau mai puțin tangibile”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu, citat în comunicat.

Filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria (Belen Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz, se arată în sinopsisul peliculei.

Pelicula este produsă de Libra Film Productions, co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al programului Creative Europe al Uniunii Europene.

„Apropierea” este al patrulea lungmetraj din cariera lui Tudor Giurgiu. Precedentul său film, „De ce eu?”, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în 2015. Regizorul a obținut în 2012 și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului, cu „Superman, Spiderman sau Batman”.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România în octombrie 2018.