Arad: Manuscris inedit scris de Ioan Barac în 1826, nepublicat până în prezent, achiziționat de Biblioteca Județeană

Directorul Bibliotecii Județene ”Alexandru D. Xenopol” Arad, Doru Sinaci, a spus miercuri, într-o conferință de presă, că instituția a demarat procedurile de achiziționare, aflate în curs de finalizare, a unui inedit manuscris redactat cu caractere chirilice, în limba română, aparținând lui Ioan Barac (1776 -1848), scriitor și cărturar de seamă, reprezentant al Școlii Ardelene.

Potrivit sursei citate, este vorba de un text literar intitulat ”Amorul prin carele sau alunecat, și sau ofticat Lucreția din cetatea Suna în Italia din care i sau tras și moartea”, cunoscut drept ”Lucreția”, scris de Ioan Barac în anul 1826, la Brașov.

”Din câte se știa, lucrarea, nepublicată până acum, a ajuns la Arad în anul 1830, când Ioan Barac a predat-o spre publicare lui Alexandru Gavra (1797 — 1884), profesor la Preparandia arădeană. Din motive necunoscute, Gavra nu a mai reușit publicarea textului nici în următorii ani, iar soarta manuscrisului a rămas necunoscută”, a declarat directorul Bibliotecii Județene Arad.

El a afirmat că, după ce au reușit să dea urma manuscrisului, specialiștii bibliotecii județene l-au studiat, cu scopul de a vedea dacă este original, odată confirmat acest lucru fiind demarate procedurile de achiziție.

”Am reușit să dăm de urma persoanei în a cărei posesie se afla manuscrisul, specialiștii noștri l-au studiat pentru a se convinge că este cel original, după care au fost demarate procedurile legale de achiziție, în curs de finalizare. Invităm pe această cale oamenii de carte și cercetătorii arădeni să consulte și să se aplece asupra manuscrisului, în vederea publicării acestuia”, a spus Doru Sinaci.

La rândul său, Adriana Czibula, bibliotecar în cadrul Secției ”Colecții Speciale, a afirmat că ”întâmplarea fericită” a făcut ca astăzi documentul să vină și să completeze colecția celor 650 de manuscrise aflate în posesia Bibliotecii Județene Arad.

Ea a mai spus că pe lângă manuscrise, biblioteca arădeană deține peste 20.000 de cărți vechi și bibliofile de valoare patrimonială, din secolele XV—XIX.

”Ne propunem să valorizăm zestrea extraordinară de carte rară pe care o deține Biblioteca Județeană ‘Alexandru D. Xenopol’ Arad, să o îmbunătățim și să o punem la dispoziția arădenilor într-o formă cât mai accesibilă”, a adăugat directorul bibliotecii arădene, Doru Sinaci.

AGERPRES