Liderii comunității române din Cernăuți se vor întâlni cu ministrul Educației din Ucraina

Membrii comunității românești din Cernăuți vor avea, la sfârșitul acestei săptămâni, o întrevedere cu ministrul Educației și Științei din Ucraina, Lilia Grinevich, pentru a discuta pe tema legii care restricționează minorităților studierea în limba maternă, a declarat directorul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Vasile Tărâțeanu.

Potrivit acestuia, întâlnirea va avea loc la Cernăuți, la discuții urmând să participe aproximativ 40 de persoane, printre care și reprezentanți ai sistemului de învățământ din regiune.

Discuțiile dintre minoritatea română și oficialii Ministerului Educației va avea loc la câteva zile după protestul etnicilor români, care a avut loc, marți, la Cernăuți.

„Protestele sunt nu numai normale, ci absolut necesare. Trebuia demult să le facem, dar le-am făcut acum după ce președintele Ucrainei a comis o greșeală enormă semnând această lege care încalcă Constituția Ucrainei. Prevederile constituționale prin care învățământul în limbile minorităților naționale este garantat. Ieșirea în stadă a profesorilor, a părinților, a bunicilor, a liderilor societăților culturale românești care a avut loc ieri a fost ieșire necesară și deosebit de importantă pentru noi comunitatea românească și chiar pentru conducere, ca să vadă atitudinea unei comunități naționale, una dintre cele mai importante din Ucraina, care numără peste jumătate de milion de oameni, referitor la noile legi care au fost adoptate sub presiunea formațiunilor politice ultranaționaliste și șoviniste ucrainene”, a afirmat Tărâțeanu.

AGERPRES