Orban: PNL se luptă cu un partid dictatorial; nu ne așteaptă ajungerea la guvernare, ci un lung efort, o perioadă de muncă

PNL nu se luptă cu un partid pe idei, ci „cu un partid dictatorial”, iar pe liberali nu-i așteaptă încă ajungerea la guvernare, ci un lung efort și o perioadă de muncă în care trebuie să dea tot ce este mai bun, a declarat duminică președintele formațiunii, Ludovic Orban.

El a denunțat, de la tribuna Congresului TNL, pe acei membri ai PNL care sunt numiți în Guvernul Tudose, dar care fac parte din staff-ul acestui eveniment.

„Voi sunteți colegii mei, voi sunteți partenerii mei în PNL, voi sunteți prezentul PNL și viitorul PNL. Dar nu-mi place ca membrii TNL să fie radiați din calitatea de membru al PNL, după ce au muncit la zeci și sute de campanii. Nu-mi place ca unii să-și facă campanie electorală victimizându-se, nu-mi place ca alții să-și facă campanie electorală dând pe surse informații neadevărate și atacând PNL și pe președintele PNL cu informații care nu au absolut niciun fel de temei. De asemenea, nu-mi place ca membri ai PNL să fie numiți în Guvernul Tudose și, mai ales, membri care sunt membri în comisia de organizare a congresului să fie în această situație, să fie numiți subsecretari de stat. De asemenea, nu-mi place ca unii să manifeste zel aici în partid, în campaniile interne, dar când e vorba de bătăliile exterioare să nu riște nimic, să nu-și pună pielea la bătaie și totdeauna să considere că politica este o chestiune de sforării interne și nicidecum o bătălie cu adversarul politic. Bătălia, dragii mei, este o bătălie cu adversarul politic asumată direct, asumându-ți riscuri, responsabilități, punându-ți în pericol firma, locul de muncă, chiar și liniștea personală, pentru că nu ne luptăm cu un partid normal care se bate cu noi în idei, ci ne luptăm cu un partid dictatorial, care folosește instituțiile statului să-i lovească pe toți aceia care au curajul să-i critice, să facă opoziție și să-i convingă pe oameni că nu sunt buni și că duc țara într-o direcție greșită”, a afirmat Orban.

Liderul PNL a întrebat apoi dacă există cineva în sală care nu-și poate exprima liber preferința pentru candidatul pe care dorește să-l voteze din cauza lui și a precizat că, la rândul său, are o preferință pentru șefia TNL, dar care nu a fost exprimată public.

„Votați liber, democrația înseamnă dreptul fiecărui om de a vota conform propriei sale conștiințe, propriei sale evaluări, conform propriului interes și modului propriu în care vede dezvoltarea PNL. Așa cum eu vă garantez cadrul în care puteți vota liber, fără să vă deranjeze nimeni, fără să vă impună nimeni cum să votați, dați-mi voie să am o preferință. (…) Cred că președintele PNL are dreptul de a avea o preferință, nu are voie în schimb să o facă publică și nu-i așa cum scriu prin diverse publicații alimentate din interiorul partidului de cei care preferă să bage informații pe surse — eu am făcut poze și cu Mara Mareș și cu Radu Surugiu și cu Vlad Varga. Nu mi-am exprimat public în nicio conferință de presă, în nicio postare pe Facebook, în nicio ocazie publică vreo preferință pentru vreunul dintre candidați. Am voie să am o preferință, dar nu am voie să o fac publică, pentru că cei care decideți sunteți dumneavoastră”, a spus Orban.

El a adăugat că, în funcție de votul dat de tinerii liberali la congres, așa merge organizația TNL și așa va merge și PNL și a subliniat că pe cei care vor conduce organizația nu-i așteaptă mari avantaje și nici guvernarea.

„Nu ne așteaptă avantaje, nu ne așteaptă încă împărțiri de funcții, nu ne așteaptă încă ajungerea la guvernare, ne așteaptă un lung și intens efort, ne așteaptă o perioadă de muncă, de dăruire, o perioadă în care trebuie să dăm tot ce avem mai bun din noi pentru a reuși să ridicăm PNL la poziția pe care o merită și anume poziția de prim partid pe scena politică. PSD-ul scade, PNL crește. Asta este realitatea. Am nevoie de voi. PNL are nevoie de voi. (…) Indiferent de cine câștigă astăzi sau cine pierde, important este să câștige TNL, iar ceea ce este important este ca, începând de mâine, PNL să câștige”, a punctat președintele liberalilor.

Peste 930 de delegați s-au reunit duminică, la Palatul Parlamentului, pentru a alege noua conducere a TNL. Cei trei candidați pentru șefia TNL sunt Mara Mareș, Radu Surugiu și Vlad Varga.

AGERPRES