Iurie Leancă: Experiența României în lupta anticorupție, importantă și pentru Republica Moldova

Corespondență de la Tudor Martalogu: Experiența pozitivă a României în combaterea corupției este importantă și pentru Republica Moldova, care analizează și parțial implementează modelul românesc al luptei anticorupție, a declarat miercuri seară, pentru AGERPRES, Iurie Leancă, copreședinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, la finalul primei zile a celei de-a cincea reuniuni a acestei structuri de cooperare parlamentară.

”Modelul românesc al luptei anticorupție este analizat și parțial implementat în Republica Moldova, cel puțin acum este în curs de consolidare procuratura anticorupție, care într-un fel copiază această abordare a instituțiilor deja create în România. La fel este și cazul ANI, putem afirma că modelul este în linii mari cel românesc. (…) Faptul că suntem același neam și vorbim aceeași limbă ar trebui să ne faciliteze cumva preluarea experienței bune de la București, inclusiv prin participarea experților români — și au venit deja (la Chișinău, n.r.) mai mulți reprezentanți ai DNA și judecători — care sunt gata să transmită această experiență pozitivă”, a spus vicepreședintele legislativului de la Chișinău.

El a precizat că a avut miercuri la Strasbourg întâlniri cu reprezentanți ai grupurilor politice europarlamentare, în urma cărora a constatat că din păcate nu există o abordare unitară față de situația din Republica Moldova. ”Astăzi am avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul European, am constatat că există din păcate o divizare între aceste grupuri politice, ceea ce este o chestiune nefericită, și concluzia mea este că, pe de o parte, trebuie să analizăm mai bine acasă care sunt motivele acestei situații și, pe de altă parte, să comunicăm mult mai intens, să venim cu mesajele corecte și să cerem sprijinul UE în mod special în domeniile cheie unde ne confruntăm, firesc, cu cele mai grave probleme — justiția, lupta contra corupției, reforma anumitor sectoare care ne-ar permite să ne consolidăm instituțiile”, a mai spus Iurie Leancă.

Referitor la discuțiile din prima zi a reuniunii Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, Iurie Leancă a menționat că au fost abordate mai multe subiecte esențiale care vizează atât procesul de reforme din RMoldova, cât și relația cu Uniunea Europeană — reforma administrației publice, sectorul energetic, stadiul implementării Acordului de asociere UE-Republica Moldova, situația din sectorul bancar și asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

”Am avut și analize comune sau chiar identice atât cu colegii din Parlamentul European, cât și cu reprezentanții SEAE (Serviciul European de Acțiune Externă) și ai Comisiei Europene. Anumite argumente pe care le-am auzit astăzi mă fac să cred că nu am comunicat suficient de bine și că trebuie să intensificăm acest dialog. Pentru mine este o șansă de a înțelege mai bine care sunt problemele și provocările și ce trebuie să facem pentru a reveni la relația foarte fericită (cu UE, n.red.) de la finalul anului 2014”, a adăugat Leancă în declarația acordată AGERPRES.

În a doua zi a reuniunii Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, joi, discuțiile vor viza chestiunea schimbării sistemului electoral din Republica Moldova și acordarea asistenței macrofinanciare pentru această țară. Delegația parlamentară de la Chișinău este formată din Iurie Leancă, copreședinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, și deputații Igor Vremea (vicepreședinte al Comitetului), Serghei Sîrbu, Gheorghe Mocanu și Oxana Domenti.

La finalul reuniunii vor fi adoptate declarația și recomandările finale ale celei de-a cincea reuniuni a Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova.

La începutul acestei luni, autoritățile de la Chișinău s-au aflat sub tirul criticilor în Parlamentul European, unde mai mulți europarlamentari au cerut suspendarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro, aprobată în luna iulie, din cauza stagnării reformelor, persistenței corupției și derapajelor democratice în Republica Moldova. Unul din principalele argumente invocate de eurodeputați a fost modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și a Bruxellesului. AGERPRES