Prim-ministrul Pavel Filip a apreciat progresele înregistrate în relațiile comerciale UE – R. Moldova

Statisticile și prognozele privind exportul și importul în urma implementării Acordului Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între Uniunea Europeană și Republica Moldova sunt îmbucurătore. Anunțul a fost făcut astăzi de către Prim-ministrul Pavel Filip, în urma unei întrevederi cu Comisarul UE pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, care se află într-o vizită oficială la Chişinău, transmite MOLDPRES.

Premierul Pavel Filip a declarat că exporturile din Republica Moldova pe piaţa europeană au atins cota de 64%, în acelaşi timp importurile constituie 50%.

„Datele statistice sunt destul de optimiste. Notăm creşterea continuă a numărului de companii implicate în comerţul cu UE şi diversificarea tipurilor de produse exportate. Această creştere, dar şi interesul de a susţine agricultorii din ţară, a determinat cererea noastră adresată UE de majorare a cotelor la produsele precum prunele, strugurii de masă şi cireşe, dar şi modificarea condiţiilor de export pentru grâu, orz, porumb şi zahăr. Astfel, vizita comisarului european va favoriza apariția a noi iniţiative şi programe care vor facilita comerţul cu Uniunea Europeană şi dezvoltarea mediului de afaceri şi a climatului investiţional în R. Moldova”, a spus Filip.

Totodată, Premierul a remarcat că în cadrul întrevederii s-a discutat și despre „problemele care trebuie soluţionate pentru a asigura avansarea integrării Republicii Moldova pe piaţa UE şi anume despre posibilitatea de a exporta produse de origine animală”.

La rândul său, Cecilia Malmstrom a afirmat că relaţiile dintre ţara noastră şi Uniunea Europeană sunt puternice, iar autorităţile de la Chişinău trebuie să continue reformele şi să adapteze legislaţia la standardele europene pentru a putea beneficia din plin de acordul DCFTA.

„UE este principalul partener comercial pentru R. Moldova. Am discutat astăzi despre cum pot fi aprofundate accesibilitățile acordului. Este nevoie de implementarea legilor şi reformelor din domeniul siguranţei alimentelor pentru ca exportatorii de ouă şi carne să aibă acces pe piaţa europeană. Totodată, anunț că voi lansa un nou proiect UE care are scopul de eficientizare a comunicării între oamenii de afaceri”, a menționat oficialul european.

Comisarul Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmström, efectuează o vizită la Chișinău, în perioada 6-7 noiembrie. În cadrul acesteia vor fi trecute  în revistă progresele înregistrate în relația comercială UE-Republica Moldova.

În toamna anului curent este marcată cea de-a treia aniversare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Zona de liber schimb cuprinzător și aprofundat a constituit un imbold pozitiv pentru comerțul R. Moldova cu UE. Anul trecut, exporturile țării către UE au crescut cu 7,7%, comparativ cu anul precedent. Unele sectoare au atins rezultate mai bune – producătorii de sucuri și fructe și legume conservate – aici DCFTA a impulsionat exporturile cu până la 25%. Pentru vinurile moldovenești, exporturile către UE aproape că s-au dublat (+96%) de la intrarea în vigoare a zonei de liber schimb în septembrie 2014.