Ședința CMC s-a amânat din lipsă de cvorum

Ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) s-a amânat astăzi din lipsă de cvorum. Cele mai numeroase fracțiuni, cea a Partidului Liberal (PL) și cea a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), au lipsit, transmite MOLDPRES.

Primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, a menționat că azi urmau a fi examinate mai multe subiecte de interes social, iar faptul că aleșii locali nu s-au prezentat la ședință arată că aceștia nu respectă chișinăuienii. Totodată, oficialul a cerut ca la următoarea ședință să vină toți aleșii locali la ora stabilită și să nu întârzie cu jumătate de oră sau 45 de minute, așa cum se face de obicei.

„Astăzi, la ședință s-au prezentat doar șase consilieri. Întârzierile și lipsa de la ședințe sunt inadmisibile întrucât aleșii locali primesc salarii din bugetul municipal, care sunt de câteva ori mai mari decât salariul mediu pe economie. Este o lipsă de disciplină și respect față de Primărie și locuitorii Chișinăului. Până acum s-au adunat peste o mie de cereri de la persoanele fizice, care au trecut toate procedurile interne și așteaptă doar aprobarea Consiliului”, a spus Silvia Radu.

Totodată, oficialul local a remarcat că dacă consilierii au o problemă cu ea personal, aceștia urmau să prezinte un demers. „Există proceduri juridice prin care aleșii locali pot contesta numirea mea în funcție, puteau să vină să-mi adreseze întrebări, puteau să mă dea afară din această sală, dar nu înțeleg de ce nu au venit la ședință. Dacă problema e în mine, ne așezăm la masă și discutăm, dar așa au de pierdut doar cetățenii”, a afirmat Silvia Radu.

Solicitat de agenție, președintele fracțiunii PL în CMC, Ion Cebanu, a motivat lipsa fracțiunii de la ședință prin faptul că „liberalii nu participă la ilegalitățile ce au loc în prezent la Primăria capitalei”.

La rândul său, liderul fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban, a scris pe o rețea de socializare că „interimatul funcției este asigurat în mod ilegal, agenda propusă la CMC este una veche și coruptă, de aceea PSRM nu va participa la aceste acțiuni”.

Fostul director al companiei „Gas Natural Fenosa”, Silvia Radu, numită la începutul acestei săptămâni în funcția de viceprimar al capitalei, a preluat atribuțiile de primar general interimar în perioada în care primarul Dorin Chirtoacă este suspendat din funcție. PL și PSRM au dezaprobat decizia.