Licitația dedicată sculptoriței Camille Claudel – rezultat financiar triplu în raport cu estimările

Licitația organizată luni seară la Paris de casa Artcurial, dedicată unui set de 17 opere de artă create de sculptorița franceză Camille Claudel, a depășit toate așteptările și s-a încheiat cu un rezultat financiar de trei ori mai mare în raport cu estimările, 12 preemțiuni și achiziționarea unui bronz celebru contra unei sume de aproape 1,2 milioane de euro, informează AFP.

Lotul principal al licitației dedicate acestor opere de artă aflate încă în posesia familiei sculptoriței, intitulat „L’Abandon” (1886), a fost vândut cu prețul de 1,187 milioane de euro, dublu față de pragul inferior al intervalului estimativ.

Realizat între 1905 și 1922 de celebra artistă, acesta este ultimul bronz din versiunile cu format mare (înălțime de 62 de centimetri) ce provine dintr-o serie de 18 exemplare.

Inspirat din întâlnirea dintre Shakuntala și soțul ei în Nirvana, opera de artă a fost achiziționată de la topitorul care a efectuat lucrarea de Jacques de Massary, un nepot al sculptoriței (fiul surorii acesteia, Louise). Ea a intrat în posesia unui colecționar internațional, potrivit reprezentanților casei Artcurial.

Cele mai multe dintre celelalte opere de artă provin din casa pe care familia Claudel o deține în Villeneuve-sur-Fere, o localitate din departamentul francez Aisne. Camille Claudel a amenajat un atelier în podul acelei reședințe, ce a fost cumpărată în 1926 de Jacques de Massary.

Două schițe ale sculpturii „L’Abandon”, realizate în teracotă, „Studiu I pentru Shakuntala” și „Studiul II pentru Shakuntala” (estimate între 50.000 și 70.000 de euro fiecare), au fost preemționate de Muzeul Rodin respectiv Muzeul Orsay din Paris. A doua lucrare a fost vândută cu 467.800 de euro, ocupând locul al treilea în topul celor mai valoroase lucrări vândute luni seară în cadrul acestei licitații.

Licitația a fost foarte animată și pentru „Petite chatelaine a la natte courbe”, un portret emoționant și plin de viață”, adjudecat cu 492.600 de euro (prețul estimativ era cuprins în intervalul 50.000 — 70.000 de euro), stabilind un record pentru un ghips de Camille Claudel vândut la licitație, potrivit experților de la Artcurial.

Vândută cu 430.600 de euro, sculptura „L’Homme penche” (estimată între 60.000 și 80.000 de euro) a fost creată în atelierul lui Auguste Rodin în 1886 de Camille Claudel la vârsta de doar 21 de ani, demonstrându-și măiestria tehnică.

Un preț bun a fost obținut și de lucrarea „Mon Frere ou Jeune Romain”, care a fost vândută cu 207.400 de euro, deși prețul estimativ era cuprins în intervalul 80.000 — 120.000 de euro. Acest portret al lui Paul Claudel reprezintă o patină bicoloră, fiind realizată în spiritul teracotelor florentine din timpul Renașterii timpurii italiene.

Licitația de luni seară a generat încasări totale de 3,5 milioane de euro, depășind de peste trei ori estimările specialiștilor.

12 opere de artă au fost preemționate în doar șase minute, precum Muzeul Camille Claudel din Nogent-sur-Seine (patru lucrări), Muzeul Orașului Poitiers (trei lucrări) și Muzeul Orsay din Paris (două lucrări).

AGERPRES