PDM a criticat inițiativa unor partide și ONG-uri de a organiza un referendum împotriva votului mixt

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a criticat astăzi inițiativa unor partide și ONG-uri de a organiza un referendum împotriva votului mixt. Purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gămurari, a declarat, în urma ședinței săptămânale a PDM, că „acțiunea reprezintă o modalitate de risipire a banului public, iar organizarea unui eventual scrutin nu ar fi posibil din punct de vedere juridic”, informează MOLDPRES.

Sursa citată a menționat că, „PDM condamnă noua modalitate de risipire a banului public prin referendumuri, o metodă inițiată de socialiști și preluată imediat de câteva ONG-uri politizate, dar și de PCRM, PN și PPDA”.

„Câteva ONG-uri, împreună cu liderii unor partide aflate sub pragul electoral – PCRM, PN și PPDA, și-au dat mâna pentru a mai stoarce niște bani din bugetul public. Organizarea acestui referendum ar ajunge să-i coste pe cetățeni nu mai puțin de 60 mln de lei. Aceste partide și ONG-uri politizate intenționează să inițieze un referendum împotriva cetățenilor Republicii Moldova, care își doresc să-și aleagă direct deputații la viitoarele alegeri”, a spus Gămurari.

Totodată, Vitalie Gămurari a specificat că sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai puțin de un an înainte de alegeri. „Acești actori știu că inițiativa lor nu are nici o șansă de reușită și că votul mixt nu va putea fi anulat, însă se folosesc de acest pretext pentru a-și face campanie electorală pe banii cetățenilor”, a afirmat Gămurari.

La fel, purtătorul de cuvânt al democraților a menționat că, „indiferent ce finalitate vor avea acțiunile privind declanșarea unui referendum de schimbare a sistemului electoral, în practică, acest lucru nu se poate întâmpla, din punct de vedere juridic”.

Mai multe formațiuni și organizații neguvernamentale au anunțat anterior că nu renunță la acțiunile de revenire la sistemul electoral proporțional și au specificat că își doresc declanșarea unui referendum asupra acestui subiect. În acest scop, va fi inițiat un proces de colectare a semnăturilor.