Gala premiilor municipale pentru tineret şi-a desemnat câştigătorii

Zece premii, nouă menţiuni şi un premiu de încurajare au fost acordate  în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Galei premiilor municipale pentru tineret în domeniile ştiinţei, tehnicii, literaturii şi artelor, organizate în capitală de către Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului au fost premiați tinerii care, pe parcursul ultimilor doi ani, au obținut rezultate remarcabile în diverse domenii de activitate.

Solicitată de MOLDPRES, secretarul știinţific general al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Aurelia Hanganu,  preşedintele comisiei de experţi, a menţionat că la concurs au fost prezentate 22 de dosare. „În cadrul procesului de evaluare a lucrărilor s-a ţinut cont de direcţiile de cercetare, nivelul de promovare a proiectelor şi impactul lor în societate”, a precizat Aurelia Hanganu.

La rândul său, directorul Institutului de Cercetări Economice al AŞM, Alexandru Stratan, membru al comisiei de experţi a afirmat că au fost apreciate proiectele ştiinţifice aplicabile în domeniul economiei naţionale. Un alt membru al comisiei de experţi, criticul de artă Larisa Ungureanu, şi-a exprimat regretul că în domeniul literaturii şi artelor au fost prezentate doar două dosare.

În domeniul ştiinţei şi tehnicii premiile au fost obţinute de Corina Gribincea (economie), Nadejda Butnaru (educaţie), Radu Buzatu (fizică), Iuliana Radu (medicină), Alexandru Prisac (juridică) şi Silvia Racoviţă (chimie), iar în domeniul literaturii şi artelor – de Vasile Gribincea (literatură), Dumitru Mâţu (arta muzicală), Pavel Efremov (arta muzicală) şi Daniela Burlaca (arta teatrală).

Cu menţiuni s-au ales Ghenadie Sârbu, Oleg Palamarciuc, Natalia Borodin, Tatiana Manceva, Cornel Coşer, Mariana Lozinschi, Victor Manolachi, Vadim Vasiliu şi Ecaterina Mardari. În posesia premiului de încurajare a intrat Vladimir Vohmeanin.

Ceremonia s-a încheiat cu un recital muzical prezentat de Victoria Nikitcenko şi Valeriu Sonin.

Premiul municipal de tineret este în valoare de 10 mii de lei. Tinerii care s-au ales cu menţiuni au primit câte un premiu în mărime de 2000 de lei.