MAI: Acordarea permisiunii polițistului de a intra pe o proprietate privată nu reprezintă dublă reglementare

Acordarea permisiunii polițistului de a intra pe o proprietate privată pentru a îndepărta un pericol iminent nu reprezintă dublă reglementare, ci prin această propunere se detaliază și completează cadrul juridic general ce permite polițistului să pătrundă într-o locuință, se precizează într-o postare pe Facebook a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„De câteva săptămâni, un lider de sindicat insistă să convingă opinia publică și polițiștii că pachetul legislativ propus de MAI pentru întărirea autorității este o diversiune care conține suprapuneri legislative. (…) S-a spus că: acordarea permisiunii polițistului de a intra pe o proprietate privată pentru a îndepărta un pericol iminent reprezintă dublă reglementare pentru că prevederea există deja în Codul penal, articolul 20 (polițistul acționează în stare de necesitate)”, se arată în postarea MAI, care oferă explicații în acest sens.

„În noua propunere sunt indicate, expres în lege, situațiile în care polițistul poate interveni pe o proprietate privată, lucru solicitat inclusiv de angajații MAI care lucrează în stradă”, se arată în postare.

Potrivit sursei citate, din discuțiile cu polițiștii și din cazuistica înregistrată până în prezent a rezultat nevoia unei astfel de reglementări explicite pentru a se evita, pe viitor, posibile interpretări atât din partea polițistului, cât și din partea cetățeanului pe a cărui proprietate se acționează.

„Astfel de interpretări pot conduce fie la acuzații de abuz, fie la reținerea ori teama polițistului de a interveni. Legalitatea conduitei polițistului va putea fi verificată și evaluată prin raportare la aceste prevederi pe care noi le propunem”, se menționează în postare.

Concret, se vor clarifica în lege următoarele situații când se poate intra pe o proprietate privată: pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol; pentru a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană decedată; pentru a prinde autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu; pentru a prinde autorul unui act terorist, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu.

AGERPRES