BUBA NU ESTE ÎN PIAȚA VICTORIA

Avem sau nu mai avem răbdare? De ce ar trebui să mai avem răbdare?! Ce avantaje ne aduce răbdarea pe lângă casa omului? Dacă trăim din răbdare când mai avem ocazia să și ieșim din planul secund al anonimilor, al masei de manevră? Dacă premierul Mihai Tudose a invitat pe anumiți ”lideri ai străzii”, sub titulatura pompoasă de lideri ai societății civile, să le fie discutate nu atât nemulțumirile, cât mai ales sloganurile cu care au coșcovit deja tencuiala de pe Palatul Victoria, evitând întâlnirea cu alții pe diferit motive sau pur și simplu dintr-o totală ignorare, înseamnă că s-a aruncat din nou pisica în mijlocul piețelor publice, acolo unde s-a schimbat paradigma huiduielilor, de această dată unii strigă împotriva altora, în timp ce ”ciuma roșie” mai capătă câteva momente de respiro.

Dezbină și stăpâneşte (Divide et impera) nu este un procedeu mioritic, el ne vine de la romani, de la primii care au exersat ”datul la gioale” cu zâmbetul pe buze și cu cuțitul înfipt în spatele conducătorului. Ori de câte ori se practică acest tip de fractură se găsesc câțiva fraieri care cad precum muștele ”pe hârtia cu lipici, fără a mai face plici”!

Cu siguranță că marea parte din cei care încă mai ies în piețele publice ale orașelor țării nici măcar nu mai știu pentru ce și pentru cine strigă ceea ce mai strigă (fie după dictare, fie pur și simplu la plesneală), că sună mișto, că le-a ieșit o chestie hazlie, drăguță și care dă bine prin strigare! Marea majoritate, luată la bani mărunți cu întrebări precise, riscă să fie spulberată, rușinată, ridiculizată…Ghinionul acestora, pentru liniștea lor sufletească, este denaturată de câțiva aiuriți de profesie, cei care și-au și făcut legitimații de lideri ai pieții, evident nefiind vorba de piața agroalimentară, acolo unde le-ar sta mult mai bine să descarce lăzile de cartofi, ceapă sau alte legume atât de necesare populației. Dar, ei sunt pur și simplu blocați în hipnoza revoltei, în locul traficului auto, acolo unde luându-și treaba în serios, sunt în stare să-și apere reduta cu pumnul, piciorul, bulanul, boxul, profitând de pasivitatea organelor îndrituite de lege să mențină ordinea publică. Acest tip de atitudine pasivă este de fapt încurajarea galeriei, când toți își permit să facă ceea ce legea nu le permite, în timp ce organul legii stă și sparge semințe, făcându-le din când în când cu degetul: ”Băieți, mai ușor, că ne supărăm dacă, în locul semințelor vom fi nevoiți să vă spargem scăfârliile! Atenți mare, să nu ne supărăm, că șefii ne-au și zis: Bleu jandarmilor, mai ușor cu manifestantul pe scări, să nu-i stricați capacul de la pian! Nu știu ce-a vrut să spună șeful, dar e bine să ne avem ca frații! Voi să strigați ce vă trece prin cap, noi să vă protejăm să nu care cumva ”civilii” să mai sară cu ochiul sau mutra în pumnii voștri, înarmați cu tot felul de arme albe!”

Acest tip de pasivitate și de discurs vin să ne întâmpine uimirea în fiecare piață publică a orașelor țării, arătându-ne că ne aflăm în fața unui ordin pe țară dat jandarmilor, că nici copiii aceleași mame  nu acționează așa de unitar, totul până la liniuță.

În timp ce primul ministru Mihai Tudose a ascultat cu urechea plecată, conturând o maximă atenție, tot ce i s-a îndrugat de anumiți reprezentanți ai societății civile, pe legile justiției care încearcă să repare ceea ce a stricat Monica Macovei, redând justiției adevărata sa independență, prin profesionalismul asumat de magistrat. Celor din stradă nu le-a păsat de cazurile de ”malpraxis al magistraților”, atât de mult dezbătute în toată mass media, pe ei îi interesează să transforme promenada, clubul sau discoteca în plimbatul cânilor, pisicilor, porcușorilor de Guineea, găinilor prin piețele publice ale orașelor! Acest protest cronicizat a inventat o nouă categorie de participanți pe scena politică a țării, lipsiți de legitimitatea unui partid politic, atâta timp cât alegerile nu i-au validat a fi reprezentanții poporului. Ei reprezintă cel mult un anumit curent de opinie alimentat de cei care au interesele pe care le au, oricum. altele decât le-a votat marea majoritate a electoratului la alegerile parlamentare din noiembrie 2016.

Rămânem din nou slugile unei Înalte Porți, de la Istanbul mutată la Bruxelles, față de care nu ezităm să dă seamă, să cerem aprobarea de a ține ochii deschiși și spatele încovoiat, încercând astfel să modificăm ceea ce ne spune Academia Română că verticalitatea coloanei vertebrale nu face un unghi drept cu încovoierea din șale!

Buba nu este în Piața Victoria ci în Piața din Bruxelles, în fața Casei Albe…

ADI CRISTI