Pozitia coloanei la copii – rolul mobilierului in mentinerea unei posturi corecte

Poziţiile necorespunzătoare ale corpului sunt cauza cel mai des întâlnită în apariţia contracturii musculare şi a durerii, inclusiv în rândul copiilor, spun specialiştii. Printre factorii care determină apariţia acestor simptome se regăsesc poziţia neadecvată în şezut şi în timpul mersului, dar şi mobilierul unde copilul învaţă.
„Copilul trebuie să stea drept, umerii traşi un pic înapoi şi trebuie să stea drept şi atunci când stă în picioare şi atunci când merge dar şi atunci când stă în şezut, iar pentru statul în şezut e o problemă din ce în ce mai mare mobilierul care face parte din viaţa copilului o perioadă foarte lungă de timp. Gândiţi-vă: mobilier de învăţat la şcoală, mobilier de învăţat acasă, e imposibil să îşi facă temele atfel decât la un birou. Recomandarea noastră este să reuşim să ne întoarcem cumva pe cât posibil la mobilierul vechi din şcoli, cele cu un oarecare spătar şi cu un plan înclinat pentru scris genul pupitrului, pentru că mobilierul care există azi în şcoli este absolut inadecvat şi asociaţia de părinţi ar trebui să ia atitudine împortriva acestui mobilier şi ar trebui schimbat tot mobilierul din şcoli”, a explicat conf. dr. Alexandru Ulici, medic ortoped și managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.
Părinţii trebuie să fie atenţi şi la mobilierul de acasă unde învaţă copilul. Pentru ca spatele să stea cât mai drept, specialiştii recomandă un scaun cu spătar înalt şi un plan înclinat pentru scris, astfel încât copilul să nu adopte o poziţie aplecată spre faţă.