Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia pentru anul 2017 a fost câştigat de poetul Aurel Pantea

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia pentru anul 2017 a fost câştigat de poetul Aurel Pantea.

Câştigătorul a fost anunţat, luni seară, în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, trofeul fiindu-i înmânat de primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur.

„Datoria noastră faţă de Mihai Eminescu, dar şi faţă de urmaşii săi cei mai valoroşi este aceea de a asigura toate condiţiile pentru buna desfăşurare a acestei instituţii, care este Premiul Naţional de Poezie. Numele poeţilor laureaţi de-a lungul celor 27 de ediţii, cât şi valoarea de necontestat şi prestigiul juraţilor au făcut din acest premiu cea mai râvnită distincţie literară ce se acordă din 1990 încoace în România”, a afirmat primarul Flutur.

Alături de trofeu şi premiul în bani, Aurel Pantea a primit şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Pentru acest premiu au fost nominalizaţi Nora Iuga, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Marta Petreu şi Liviu Ioan Stoiciu.

„Juriul nu a ales cu foarte multă uşurinţă din numele care vor fi citate aici, pentru că ele reprezintă valori reale, valori importante ale poeziei româneşti contemporane. Oricare dintre numele prezente pe această ar fi meritat să ia Premiu Naţional Eminescu”, a afirmat profesorul universitar Ion Pop, care este şi membru al juriului.

Poetul şi criticul literar Aurel Pantea s-a născut pe 10 martie 1952 în localitatea Cheţani din judeţul Mureş, debutând ca poet în 1980 cu volumul „Casa cu retori”. El este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj.

Pantea, care este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, este conferenţiar universitar la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi redactor-şef al unei reviste culturale. A publicat numeroase volume de poezie, dar şi volume de critică literară, cu care a obţinut numeroase premii şi distincţii. AGERPRES