BERD: Am reușit să atragem un partener strategic puternic, cum este Banca Transilvania, în calitate de acționar la Victoriabank

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a salutat achiziționarea de către Banca Transilvania a unei participații de 39,2 la sută la Victoriabank. „Suntem foarte mândri că am reușit să atragem un partener strategic puternic, cum ar fi Banca Transilvania, în calitate de acționar la Victoriabank”, a declarat Henry Russell, directorul BERD pentru Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina, informează MOLDPRES.

Oficialul BERD a adăugat că instituția financiară europeană „poate lua în considerare reluarea programului de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova, prin acordarea de împrumuturi băncii Victoriabank, care vor permite acordarea de împrumuturi pe termen lung IMM-urilor, contribuind astfel la dezvoltarea lor, crearea de locuri de muncă și creșterea economică a țării”.

„Decizia Băncii Transilvania de a veni pe piața moldovenească reprezintă un pas important spre restructurarea și modernizarea sectorului financiar al R. Moldova”, a mai menționat Henry Russell, potrivit unui comunicat plasat pe site-ul oficial al BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Investiții constată că este pentru prima dată din 2007 că un investitor al unei bănci străine a intrat pe piața Moldovei. Ca urmare a tranzacției, care a avut loc luni la Chișinău, Banca Transilvania (BT) a devenit cel mai mare acționar al Victoriabank. BERD, un acționar minoritar, și Banca Transilvania dețin acum în comun un pachet de control de 66,7 la sută din acțiunile Victoriabank, cea de-a treia bancă ca mărime din Republica Moldova. BERD și BT vor veni cu oferta de a cumpăra și restul acțiunilor de la Victoriabank.

BERD și-a majorat participația la Victoriabank la 27,5% în anul 2016, prin VB Investment Holding, aflat în afara Moldovei, deținut și controlat de Bancă.

Banca Europeană mai precizează că anterior a fost un creditor major al sistemului bancar din Moldova, însă a trebuit să reducă volumul total al creditelor acordate sectorului financiar și să se concentreze asupra celor câteva bănci active la nivel local care sunt deținute de acționari transparenți și care respectă standarde ridicate de guvernanță corporativă, și performanțe financiare solide. BERD este pregătită să reia afaceri cu băncile care îndeplinesc aceste standarde înalte.

În 2017, BERD a investit în economia țării o sumă record de 130 milioane de euro. De la începutul operațiunilor, investițiile BERD în Republica Moldova au depășit un miliard de euro în sectoare precum infrastructura, energia, sistemul bancar, industria, comerțul și agricultura.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, cota investițiilor străine în capitalul social al băncilor moldovenești se cifra la sfârșitul lunii noiembrie 2017 la 81 la sută.