Toate serviciile la Secția Consulară a Ambasadei României la Chișinău vor fi prestate doar prin programare prealabilă

Toate serviciile consulare la Secția Consulară a Ambasadei României la Chișinău vor fi prestate, începând cu 5 februarie, doar prin programare prealabilă, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei României în Republica Moldova, programările vor fi realizate prin Ghișeul Consular Online la adresa www.econsulat.ro. Totodată, pentru depunerea dosarelor de viză rămâne valabilă programarea prin intermediul portalului www.eviza.ro. Programările pentru toate serviciile consulare sunt gratuite.

De asemenea, Ambasada României la Chișinău a anunțat că, începând cu 21 ianuarie, au intrat în vigoare mai multe modificări ale procedurii de înscriere/transcriere a actelor de stare civilă – certificate de naștere și de căsătorie. Potrivit noilor reglementări, cererea de înscriere/transcriere se poate depune doar personal, de către titular sau părinte (reprezentant legal) în cazul minorilor.

La fel, începând cu data de 21 ianuarie, solicitanții de servicii consulare vor putea depune cererea de transcriere/înscriere a certificatelor de naștere și căsătorie la Oficiile de Stare Civilă din cadrul primăriilor tuturor municipiilor-reședință de județ din România sau ale sectoarelor municipiului București. Persoanele care au avut Permis de ședere în România, pot solicita transcrierea acestuia în localitatea unde au fost înscriși ca rezidenți.

Modificările au scopul de a simplifica procedura de înscriere/transcriere a actelor de stare civilă și de a micșora timpul de așteptare pentru prelucrarea acestor cereri.