BNR a emis, marţi, o declaraţie de angajament la Codul global de conduită pe piaţa valutară

Banca Naţională a României a emis, marţi, o declaraţie de angajament la Codul global de conduită pe piaţa valutară, precizând că toate băncile centrale membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) îşi exprimă angajamentul ferm de a sprijini şi promova aderarea la Codul global de conduită pe piaţa valutară.

„Toate băncile centrale membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) îşi exprimă angajamentul ferm de a sprijini şi promova aderarea la Codul global de conduită pe piaţa valutară (denumit în continuare ‘Codul’). Astăzi, şapte dintre băncile centrale din SEBC, inclusiv Banca Naţională a României, au emis simultan Declaraţii de angajament la Cod. 15 bănci centrale membre ale SEBC au emis Declaraţii de angajament la Cod în luna noiembrie 2017”, potrivit unui comunicat al băncii.

Conform documentului, celelalte bănci centrale din SEBC vor adera, de asemenea, până cel târziu în luna mai 2018. Prin emiterea acestor declaraţii, băncile centrale respective, membre ale SEBC, se angajează să adere la principiile Codului, atunci când acţionează în calitate de participanţi pe piaţa valutară şi să îşi alinieze practicile şi procedurile interne la principiile Codului. Prin aceste Declaraţii de angajament, se evidenţiază importanţa principiilor Codului în promovarea integrităţii şi funcţionării eficiente a pieţei valutare interbancare. Pentru îndeplinirea obiectivului Codului, băncile centrale membre ale SEBC încurajează, de asemenea, toţi participanţii pe piaţa valutară să adere la Cod.

„Banca Naţională a României (‘Instituţia’) a analizat documentul FX Global Code (‘Codul’) şi a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că acesta conţine un set de principii general recunoscute drept bune practici în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată pe piaţa valutară. Instituţia confirmă faptul că acţionează în calitate de Participant la piaţă, aşa cum este definit de Cod, şi se angajează să desfăşoare activităţile pe piaţa valutară cu respectarea principiilor Codului. În acest scop, Instituţia a adoptat măsurile corespunzătoare, bazate pe dimensiunea şi complexitatea activităţilor proprii, precum şi pe natura angajamentului său în ceea ce priveşte piaţa valutară, în vederea alinierii activităţilor sale cu principiile Codului”, se spune declaraţia de angajament la FX Global Code. AGERPRES