Reprezentanții SUA și Consiliul Atlantic și-au reiterat sprijinul pentru abordarea pro-vestică a R. Moldova, susține liderul PDM

Reprezentanții SUA și Consiliul Atlantic și-au reiterat sprijinul pentru abordarea pro-vestică a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, în urma unei întrevederi la Chișinău cu Ted Poe, membru al Congresului American, Dr. Asif Chaudhry, fost Ambasador al SUA în R. Moldova, precum și cu reprezentanții Consiliului Atlantic, relatează MOLDPRES.

Oficialii străini se află într-o vizită la Chișinău, unde au participat la conferința interparlamentară „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”.

Potrivit Serviciului de presă al PDM, în cadrul discuțiilor, liderul democraților a vorbit despre nevoia de a avea la Washington o perspectivă echilibrată asupra evoluțiilor politice din Republica Moldova și de a întări sprijinul Congresului și cercurilor strategice din SUA pentru țara noastră și pentru regiune, mai ales în contextul în care de curând a fost înregistrată o rezoluție în acest sens în legislativul american.

„Întotdeauna putem discuta cu partenerii americani în modul cel mai direct despre provocările cu care ne confruntăm în regiune. Am găsit un sprijin constant în Congresul SUA, prin parteneri de încredere precum Ted Poe, pentru obiectivele de securitate ale țării. De asemenea, Dr. Asif Chaudhry și Consiliul Atlantic și-au reiterat interesul pentru Republica Moldova și sprijinul pentru abordarea noastră pro-vestică. Cred că Washingtonul are o miză importantă în regiune” a spus Vlad Plahotniuc.

La rândul lor, oficialii străini au încurajat Coaliția de Guvernare să mizeze pe relația moldo-americană și să continue să depună eforturi în procesul de soluționare a diferendului transnistrean.

Conferinţa interparlamentară „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările de securitate curente” a avut loc ieri la Chișinău. Aceasta a fost organizată la iniţiativa preşedinţilor Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei în colaborare cu Consiliul Atlantic din SUA. În cadrul reuniunii au fost dezbătute probleme privind dezinformarea, securitatea informaţională, securitatea energetică, dar şi provocările comune referitoare la creşterea economică şi la modernizarea instituţiilor ţărilor din regiune.