MAE a transmis, cu ocazia Zilei Europei, un mesaj de unitate şi încredere în Uniunea Europeană

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, cu ocazia Zilei Europei, un mesaj de unitate şi încredere în Uniunea Europeană, menţionând că România rămâne susţinător ferm al acestui proiect care reprezintă „garanţia unui viitor comun, paşnic şi prosper în Europa”.

„Sărbătorirea Zilei Europei reprezintă un moment prielnic pentru a ne reaminti modul în care viziunea şi determinarea de a atinge un obiectiv comun au dat naştere capacităţii de a vindeca un continent sfâşiat de o conflagraţie mondială. Ambiţioasa Declaraţie lansată de Robert Schuman cu 68 de ani în urmă a pus bazele a ceea ce astăzi este Uniunea Europeană, un model de pace, democraţie şi respectare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Azi, 9 mai 2018, este momentul ca toţi cetăţenii europeni să sărbătorească împreună, să îşi arate respectul pentru istoria şi valorile noastre comune, dar şi să reflecteze la viitorul pe care îl construim împreună”, subliniază MAE într-un comunicat transmis miercuri, AGERPRES.

Potrivit MAE, realizările concrete ale proiectului european reprezintă rezultatul muncii depuse de vizionarii acestuia, care nu s-au descurajat în faţa obstacolelor cu care s-au confruntat.

„Responsabilitatea care ne revine este de a apăra aceste realizări obţinute în timp, de a rămâne fideli crezului şi valorilor fundamentale europene, de a păstra moştenirea comună şi de a aborda viitorul nostru cu încredere în proiectul european. Acesta este în primul rând un proiect al solidarităţii – între statele membre, între cetăţeni. Ca europeni, ne revine datoria de a ne păstra unitatea şi coeziunea şi de a coopera pentru a ne întări Uniunea. Este cel mai eficient răspuns comun pe care îl putem oferi problemelor prezentului, atât de natură internă, cât şi externă”, menţionează sursa citată.

Conform MAE, „provocările fără precedent” la nivelul UE „reprezintă o expresie clară a complexităţii scenei globale actuale”.

„Tocmai de aceea, principiile fundamentale şi valorile UE, exprimate prin libertate, toleranţă, demnitate, egalitate şi solidaritate, servesc drept ancoră pentru puterea de atracţie pe care o exercită Uniunea Europenă”, adaugă MAE.

De asemenea, MAE menţionează că pentru România este esenţială promovarea stabilităţii şi prosperităţii în vecinătatea sa.

„Funcţionând ca pol de stabilitate în regiune, pentru România este esenţială promovarea stabilităţii şi prosperităţii în vecinătatea sa, mai ales prin intermediul Parteneriatului Estic. Angajamentul nostru exprimat în faţa partenerilor din Est acţionează drept catalizator puternic pentru stabilizare şi modernizare, apropiindu-i astfel mai mult pe partenerii noştri de valorile şi standardele europene. Avem datoria de a continua să îi susţinem pe acest parcurs. Doar împreună vom reuşi să fim mai puternici şi mai prosperi. Atât la nivelul UE, cât şi la nivel global, se resimte o nevoie acută de restabilire a legăturilor cu cetăţenii. Suntem cu toţii europeni şi trebuie să sărbătorim împreună valorile şi principiile comune care ne-au ţinut uniţi timp de decenii”, se evidenţiază în mesaj.

Potrivit sursei citate, cetăţenii români continuă să sprijine cu tărie Uniunea Europeană şi înţeleg pe deplin faptul că poziţia de membru al UE are o importanţă majoră în asigurarea unei dezvoltări economice şi sociale durabile.

„În acest an ne uităm cu mândrie spre trecut şi sărbătorim Centenarul Marii Unirii. Pentru a-şi onora înaintaşii care au făcut posibil acest moment istoric relevant, România îşi va reafirma rolul de actor pro-european credibil şi determinat, va continua să contribuie în mod activ la dezvoltarea politicilor noastre comune în beneficiul cetăţenilor şi va rămâne puternic implicată în procesul de întărire a Uniunii Europene şi de reafirmare a rolului pe care aceasta îl joacă pe scena internaţională. Anul viitor, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru şase luni, România va deţine pentru prima oară în istoria sa preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Responsabilitatea care ne va reveni în impulsionarea agendei europene reprezintă o oportunitate extraordinară pentru ţara noastră de a-şi demonstra poziţia fermă în sprijinul proiectului european şi de a-şi aduce o contribuţie de substanţă la eforturile generale de consolidare a Uniunii Europene”, subliniază MAE.

Ministerul de Externe menţionează şi obiectivele Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

„Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene are ca obiectiv concentrarea cu succes a eforturilor în direcţia unei Europe mai unite, mai coezive, mai sigure şi mai relevante pe plan global, pe baza valorilor comune pe care le împărtăşim cu toţii. Pe parcursul mandatului său, România va promova o Uniune Europeană capabilă să proiecteze mai multă stabilitate, democraţie şi prosperitate în vecinătatea sa. Continuarea politicii de extindere şi îmbunătăţirea acţiunii Uniunii Europene în vecinătatea estică trebuie să rămână repere esenţiale ale acţiunii externe a UE”, arată MAE.

Mesajul de Ziua Europei este unul de unitate şi încredere în UE, menţionează sursa citată.

„De Ziua Europei mesajul nostru constant este unul de unitate şi încredere în Uniunea Europeană. Rămânem dedicaţi ideii de a acţiona ca susţinători fermi ai acestui proiect care reprezintă garanţia unui viitor comun, paşnic şi prosper în Europa. La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!”, conchide MAE