FESTIVALUL INTERNAȚIONAL POEZIA LA IAȘI

Timp de o săptămână, Iaşul va redeveni capitala europeană a poeziei, oferind întâlniri de excepție cu Poezia de pe patru continente: Europa, America de Nord, Africa și Asia.
La această ediție participă 64 de poeți din 18 țări: 32 de poeți sunt din străinătate, 32 din România, dintre care 17 din Iași.
După maratonul poetic din Parcul Copou, de sâmbătaă, 19.05.2018, când poeții invitați au acoperit trei ore cu o poezie densă, profundă, greu de ignorat, atrăgând atenția publicului ieșit la o plimbare prin preajma Teiului lui Mihai Eminescu, ieri a fost inaugurată a V-a ediție  a Festivalului Internațional ”Poezia la Iași” – 2018, la care au participat primii oaspeți sosiți la Festival. Înainte ca Primarul Municipiului Iași să salute prezența poeților în festival, timp de două ore, am avut prilejul să asistăm la un debut în forță a acestei ediții în care poezia, fără doar și poate, a demonstrate că poate fi unul dintre cei mai credibili și mai fideli ambasadori culturali ai Iașului, capitala incontestabilă a faptului cultural. Suntem nevoiți, din ce în ce mai mult, să facem deosebirea dintre proiect cultural și imaginație culturală, ”vorbărie culturală” și faptul în sine cultural, fapt la care se ajunge nu doar prin promisiuni, nu doar prin bune intenții, cât mai ales prin acea energie și pricepre necesare creație, construcției. Nu ne putem separa de forma prin care să reușim să pună în valoare opera creatorilor individuali, într-o unitate prin diversitate care să coexiste cu bucuria privitorului, a consumatorului real de artă, de cultură în general.

FIPI de la an la an încearcă să se împrietenească cu nevoile reale ale ieșeanului, acelea de a evada prin cultură în varii spații, astfel încât să facă parte constantă din viața de zi cu zi a comunității. Poezia, oricât de neașteptat ar suna, nu mai este un moft al elitelor, nu mai este un refugiu al gomoșilor, atrâta timp cât ea există ”la liber” în parcurile publice ale orașului, atâta timp cât ea există în amfiteatele colegiilor naționale, atâta tip cât ea există în recitalurile extraordinare ale poeților lumii aduși la Iași, aici unde au avut bucuria și supriza declarată de a descoperi una dintre cele mai puternice și mai neașteptate poezii, demne să i se facă, cel puțin, reverența din protocolul admirației, a recunoașterii valorii.

Dacă la maratonul poetic ”Poezia s-a născut la Iași”, din pre-ziua debutului festivalului, au citit acei poeți necesari Iașului, care ”nu au mai încăput” în Patul lui Procust al organizartorilor acestei ediții de festival, începând de ieri, 20.05.2018, Iașul a fost asaltat de șase grupe de poeți pregătiți să dea cele cinci asalturi ale poeziei, dimineața în colegiile naționale ieșene, pentru ca, în fiecare seară, între orele 18-20, să ofere iubitorilor de poezie câtre un regal poetic, ce va fi greu de uitat, cu sigurnață. Afirmația este susținută în primul rând de poeții prezenți la Iași, pe care nu voi evita să-I las să se prezinte singuri, prin creația lor, astfel încât informația să fie exacta și la timp vehiculată, în special pentru cititorul acestui cotidian, singurul care a reușit să ne învețe că există o relație biunivocă, de respect reciproc, între publicație și citator.

Ar fi o trecere peste evenimentul maratornului de poezie superficială, dacă nu aș aminti din lista celor anunțați că vor lua parte la eveniment, cine au fost cei care au participat în direct, în Parcul Copou: Cristina Chiprian, Paul Gorban, Ștefania Hănescu, Corina Matei Gherman, Marcel Miron, Andrei Patraș, Cătălin Mihai Ștefan, Gabriela Chiran, Livia Iacob, Michael Friedrich, Rodica Popel, Florentin Dumitrache, Constantin Pricop, Constantin Parascan. Dintre elevii care s-au remarcat la ”Sărbătoarea Poeziei” din 23 martie 2018, spre surprinderea și regretul meu, din cei zece poeți invitați au fost prezenți doar doi, dovedind că uneori talentul exploziv are nevoie și educație și de o credință profundă în el, astfel încât șansele pe care ți le oferă viața nu ar trebui ratate, ci valorificate. Cele două poete prezente în ”Poezia s-a născut la Iași” se numesc Petronela Macovei și Laura Ursu, (Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”).

Deoarece Aurel Pantea, ultimul câștigător al Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” ne-a anunțat în ultim moment că motive serioase de sănătate nu-i permit să mai ajungă la Festival, am ales din ”poeții maratoniști” să se alăture Festivalului pe Gabriela Chiran, Constantin Pricop și Paul Gorban.

Și pentru că vorbim despre ”nepotrivirile accidentale” față de program, nepotriviri scoase în cale pentru a fi rezolvate și nu într-un registru de lamentație, să amintim că Recitalul extraordina al poeților din China va fi reprogramat, deoarece cei șase poeți chinezi au ajuns cu câteva ore mai târziu decât ne-au anunțat, astfel încât ei au aterizat la Iași exact în momentul în care ar fi trebuit să-și încheie recitalul din Parcul Copou.

Festivalul a început în forță. Primele cinci recitaluri extrordinare de poezie au avut loc ieri, când am reușit să admirăm poezia lui Dante Maffia (Italia), Luis Armenta Malpica (Mexic), Jean Portante (Luxemburg), Valeriu Stancu (România), Mohamed Salmawy (Egipt)
Astăzi, 21.05.2018, între orele 18-20, la Muzeul Unirii, îi vom putea ascuta pe: Marco Onofrio (Italia), Philippe Delaveau (Franța), Evgheni Stepanov (Rusia), Hughes Labrusse (Franța), Nichita Danilov (România)
Programul următoarelor zile ale Festivalului va prilejui întâlnirea cu:

22 MAI 2018, orele 18.00-20.00, Muzeul Unirii – Sala Centenar
Gabriel Martin Quiroz (Mexic), Emil Brumaru (România), Christian Schenk (Germania), Serge Basso de March (Luxemburg), Nicolae Prelipceanu (România)
23 MAI 2018, orele 18.00-20.00, Muzeul Unirii – Sala Centenar
Marco Bela (România), Nuno Judice (Portugalia), Ion Mureșan (România), Mircea Dinescu (România), Abdoulaye Fodé Ndione (Senegal)
24 MAI 2018, orele 18.00-20.00, Muzeul Unirii – Sala Centenar
Adrian Popescu, Gabriel Chifu, Varujan Vosganian, Dinu Flămând, Ioana Diaconescu (România)
25 MAI 2018, orele 18.00-20.00, Muzeul Unirii – Sala Centenar
Willem M. Roggeman (Belgia), Andras Petöcz (Ungaria), Gellu Dorian (România), Adam Puslojic (Serbia), Lucian Vasiliu (România)
26 MAI 2018, orele 17.00-19.00, Parcul Copou
Guy Allix (Franța), Arcadie Suceveanu (Republica Moldova), Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi (România)
26 MAI 2018, orele 19.00-20.00, Parcul Copou
• Închiderea celei de-a a V-a ediții a Festivalului Internațional „Poezia la Iași”
Decernarea plachetelor de „Cavaler al Poeziei Capitalei Marii Uniri, Iași 1918-2018”
Concert de muzică folk: Victor Socaciu

 

ADI CRISTI