FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ”POEZIA LA IAȘI” – LA FINAL

În ultima săptămână a lunii mai 2018, în cadrul Festivalului Internațional al Educației, Iașul a fost gazda ediției a  V-a a Festivalului Internațional ”Poezia la Iași (FIPI)”, la care au acceptat invitaţia 58 de poeți, (28 din străinătate, 30 din România, din care 17 au fost ieșeni).

De această dată FIPI – 2018, a fost organizat sub semnul Centenarului, astfel încât toți participanții au fost onorați cu titlul de ”Cavaler al poeziei Capitalei Marii Uniri/ Iași/2018”

 

Participanții la ediția a V-a a Festivalului Internațional ”Poezia la Iași” – 2018 au fost:

Mexic – Luis Armenta Malpica, Rusia – Serghei Stepanov, Italia – Dante Maffia, Marco Onofrio, Franța –Hughes Labrusse, Guy Allix, Florentin Palaghia, Philippe Delaveau, Germania –  Christian Schenk, Francisca Ricinschi, Belgia – Willem M Roggeman, Senegal – Abdoulaye Fodé Ndione, Egipt – Mohamed Salmawy, Portugalia – Nuno Judice,

Luxemburg – Serge Basso de March, Jean Portante, Ungaria – Andras Petöcz,

Serbia – Adam Puslojic, Republica Moldova – Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Nicolae Spătaru, Tatarstan – Liliya Gazizova  – China – Zang Zhen, Qi Ren, Bai Changqing, Dai Weina, Yan Qin, Zhang Jingtao.

România (laureații Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu: Dinu Flămând, Ion Mureșan, Adrian Popescu, Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu, Emil Brumaru.

Ioana Diaconescu, Varujan Vosganian, Marko Bela, Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi,

Gellu Dorian, Marius Chelaru, Nichita Danilov, Nicolae Panaite, Horia Zilieru, Valentin Talpalaru, Daniel Corbu, Mircea Platon, Emilian Marcu, Valeriu Stancu, Angela Furtună, Andrei Novac, Radu Andriescu, Liviu Apetroaie, Lucian Vasiliu,  Gabriela Chiran, Paul Gorban.

Timp de șapte zile, Iașul a fost capitala europeană a poeziei, motivându-și această denumire prin cele 340 de recitaluri de poezi – susținute de poeții invitați în cele zece instituţii de învățământ, pe parcursul a cinci zile (de luni 21 mai și până vineri 25 mai) la care se mai adaugă încă 40 de recitaluri extraordinare, a 40 de poeți, care au beneficiat de 25 de minute de autor.

Recitalurile extraordinare au avut loc în deschiderea și închiderea festivalului în Parcul Copou din Iași, pe o scenă amenajată în fața bustului poetului Mihai Eminescu, pentru ca, în restul celor cinci zile de festival, poeții și-au susținut recitalurile extraordinare în ”Sala Centenar” a Muzeului Unirii.

În ultima zi a festivalului, pe 26 mai 2018, poeții invitați rămași în festival au mers la Muzeul Arheologic din Cucuteni, unde în atelierul artistului ceramist Ioana Mihuleac au asistat al șaptele recital extraordinar al Festivalului (susținut de parte dintre poeții din Republica Moldova, Franța și China), într-un ingenios melanj dintre poezie și arta modelajului în lut.

Poeții participanţi la FIPI 2018 au fost împărțiți în șase grupe care în diminețile ”săptămânii poeziei” au mers prin colegiile naționale ale Iașului, în recitaluri de poezie pe durata a două ore. După-amiezile festivalului au fost rezervate recitalurilor extraordinare (cinci poeți pe zi), astfel încât, poeții participanți să aibă ocazia să-și conosască în direct colegii de festival, iar publicul interesat să aibă o imagine plenară asupra poeziei lumii, în direct, în fața lui, acasă la el.

Muzeul Unirii, ne-a oferit un spațiu ideal pentru ascultat poezie, astfel încât în fiecare după-amiază Sala Centenar a fost arhiplină de iubitorii de poezie. Aceleași mulțumiri sincere suntem obligați să aducem conducerii școlilor în care au avut loc întâlnirile matinale cu poezia (Colegiul Național ”Garabet Ibrăileanu”, Colegiul Național ”Octav Băncilă”, Colegiul Național ”Costache Negruzzi”, Colegiul Național ”Emil Racoviță”, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Liceu Teoretic ”Al. Ioan Cuza”, Liceu Agricol, Colegiul Tehnic ”Gh. Asachi” , Seminarul Teologic Ortodox ”Sf.Vasile cel Mare”, Liceul cu Program Sportiv). Media de spectatori, la aceste recitaluri, a depășit 150 de elevi.

Un astfel de proiect nu ar fi putut avea loc dacă nu ar fi existat un interes real din partea administrației publice locale, în special din partea Primăriei Municipiului Iași și a Consiliului Local al Municipiului Iași, dar și implicarea pentru prima oară în susținerea financiară a acestui eveniment internațional, a Institutului Cultural Român și a Consiliul Județean Iași.

Finanţatorul principal rămâne Primăria Municipiului Iași care prin programul cultural al Casei de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași s-a îngrijit ca finanțarea să existe la timp, prin asumarea în programul cultural propriu al instituției,  astfel încât demararea proiectului să se facă în condițiile oferite de termenele normale ale aprobării bugetului anual.

Invitații la acest proiect (necesar stabilizării locului pe care îl ocupă Iașul în aria de interese culturale ale lumii) încep deja să-și asume o parte din cheltuieli Festivalului, numai să aibă garanția că vor fi prinși în programul festivalului. Un poet invitat, de regulă, are plătite toate cheltuielile de transport, cazare, masă, pe tot parcursul festivalului, primind în același timp și contra valoarea dreptului de autor pentru participarea la festival.

Considerăm că deja sunt semnale credibile, că am descoperit drumul cel bun, astfel încât, la edițiile următoare, vom reuși să fixăm ferm Iașul pe harta poeziei mondiale, cu acest gen de Festival care începe să aducă și în Europa de Est efervescența iubitorilor de poezie din America de Sud, de exemplu.

ADI CRISTI