ȘI PE JOS, DAR ȘI ÎN CĂRUȚĂ

”Încetul cu încetul / se face oțetul” – rămâne să ne aducă aminte de jocurile copilăriei, care continuau cu ”cine nu e gata / îl iau cu lopata”. Astăzi acelaşi mesaje pot fi decodificate din recenta întâlnire G7 unde Donald Trump s-a luat de premierul Canadei, Justin Trudeau, care a îndrăznit să-i dea o replică de genul ”ba pe-a mă-tii” (Trudeau a precizat că decizia lui Trump de a invoca chestiuni de securitate națională pentru a impune taxele vamale este ”insultătoare”.), ceea ce l-a făcut pe președintele SUA, din avion să strige la cer (ordonând reprezentanţilor săi să retragă sigiliul american din comunicatul final. El l-a numit totodată pe Justin Trudeau o persoană „necinstită şi slabă”… după ce a spus înainte că relaţiile bilaterale nu au fost niciodată mai bune în istoria celor două ţări.).

Angela Merkel nu a ezitat mai apoi să posteze pe contul oficial al cancelarului Germaniei o fotografie ce a devenit instantaneu virală în spațiul online: ” Donald Trump, așezat pe un scaun, cu brațele încrucișate, îi are în față pe Angela Merkel, într-o poziție de putere, și pe președintele francez Emmanuel Macron”. De fapt, la acest sumit G7 oficialii europeni s-au opus tuturor încercărilor SUA de a-și impune jocurile, inclusiv reintroducerea formulei G7+1, activând din nou Rusia, propunere față de care europenii au zis un NU unanim și hotărât! Același NU hotărât l-a zis și SUA, prin glasul sau mai corect spus prin grimasa spectaculoasă a președintelui Donald Trump, când s-a discutat problemele de mediu (documentul final urma să arate clar că în chestiuni cum sunt cele legate de mediu Statele Unite nu împărtăşesc punctul de vedere al celorlalţi şase membri ai G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie).

Summitul G7 din Canada s-a dovedit a fi un eșec diplomatic, cum de altfel a și fost prognozat, după declarațiile extrem de belicoase ale președintelui Donald Trump, declarații care au reușit să trimită la încălzire orgoliile și vanitățile bătrânei Doamne, Europa. A fost un final ce a mers până la capăt cu amenințările acestui președinte nonconformist, lipsit de eleganța unei diplomații care după 1945 a coordonat destinele țărilor lumii, dar niciodată așa de agresiv, niciodată atât de ”fără de perdea”. Președintele SUA Donald Trump și-a retras susținerea pentru declarația comună a summitului G7 pe care o semnase inițial, acuzând Canada de lipsă de onestitate. Președintele american a spus că celelalte țări impun taxe vamale uriașe SUA.

Comunicatul final al summitului G7 cerea un sistem comercial bazat pe reguli. Asta după ce SUA au decis recent să impună taxe vamale pe importurile de oțel și aluminiu din UE.

Iată că, de această dată printr-o lecție de politică la cel mai înalt nivel, poate fi verificată ipoteza ”ce ție nu-ți place altuia nu-i face”. Și, totuși, nu ne aflăm doar într-un serios conflict la vârful marilor puteri ale lumii. Suntem din ce în ce mai dependenți de grimasele lui Donald Trump cel care încearcă să se dovedească a fi exact cu cel pe care singur ni s-a prezentat în timpul campaniei electorale. Atunci ne-a povesti o serie de scenarii horror pe care a promis că le va pune în practică, în interesul SUA, exclusiv, încercând astfel să părăsească postura de ”jandarm al lumii”, promițând că SUA se vor retrage din teatrele de operațiuni în care nu fac altceva decât să piardă bani pentru a asigura liniștea aliaților săi strategici. Donald Trump începe să se țină de cuvânt. Începe să se concentreze asupra interiorului SUA și mai puțin la întreținerea relațiilor internaționale în urma cărora SUA au de câștigat doar glorie. Pragmatic ca un om de afaceri, politicianul Donald Trump începe să reinventeze noile SUA, cu puternice accente din interiorul țării înspre exterior, mai ales în direcțiile în care câștigul material să recupereze bunăstarea americanului, locuitorul celui mai performant stat democrat al planetei. Acest tip de discurs, periculos prin amploare și mai ales prin reacțiile aliaților din bătrâna Europă, vine să ne atragă atenţia că ne aflăm în fața unei rescrieri a dominației puterilor lumii, după ce SUA au dat semnalul revenirii la matcă, părăsirii unor acorduri la care erau parte, dar care erau susținute majoritar din bugetul SUA. Această cerere de echilibrare a contribuției fiecărui partener a produs, dincolo de uimire și de prindere pe picior greșit, o neliniște crescătoare ce a dictat acțiuni subterane de acaparare a puterii astfel părăsite de bună voi de către preşedintele Donald Trump.  Convulsia astfel creată în rândul țărilor Europei Unite scoate din nou în prim plan interesul Germaniei, Franței, dar și al Angliei, astfel încât vom asista fără doar și poate la o serie de recomandări greu de făcut față pentru cei care vor să meargă și pe jos (prin Eldorado american), dar și în căruța Europei.

ADI CRISTI